Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Opettele neulegraffitien tekoa Hyvinkäällä – aseman seutu kaunistuu piknik-päivän aikana

Neulegraffiteja oppii nopeasti aloittelijakin tekemään.

Neulegraffitit ovat maailmalla tavattoman suosittuja. Suomessa niitä näkee toistaiseksi vähän. Hyvinkääläinen käsityöharrastaja Suvi Sillanpää sekä Eeva Pirttiaho Taitokeskus Hyvinkäältä saivat ajatuksen tuoda tätä taiteen muotoa esille ja järjestää koko perheen neulegraffititapahtuman.

Sillanpään mukaan ajatus neulegraffititapahtuman järjestämisestä Hyvinkäällä sai alkunsa, kun Sillanpää laittoi sosiaaliseen mediaan valokuvia neulegraffiteista, joita tehtiin Taitokeskuksen Kesä käsillä -leirillä alkukesästä.

– Sain niistä paljon hyvää palautetta, ja yksi kavereistani ehdotti neulegraffititapahtuman järjestämistä. Ehdotin asiaa Taitokeskuksessa Eevalle, ja hän innostui.

Eeva Pirttiaholle neulegraffitit ovat entuudestaan tuttuja. Hän kertoo asuneensa Turussa, jossa järjestetään vuosittain suuri neulegraffititapahtuma. Myös Taitokeskus Luumäellä oli tänä keväänä neulegraffititapahtuma.

– Hyvinkäällä neulegraffiteja on ollut toistaiseksi aika vähän. Ajattelin, että ne voisivat tuoda kivasti väriä ja iloa rautatieaseman ympäristöön.

Siinä missä maalaten tehdyt graffitit ovat myös neulegraffitit itseilmaisun ja taiteen muoto. Niitä voi tehdä monella eri tekniikalla virkaten, neuloen. Materiaalina voi käyttää villalangan ja puuvillalangan lisäksi matonkuteita, kierrätysmateriaaleja.

– Graffiteja voi tehdä myös makrameetekniikalla. Kerran näin, kuinka verkkoaitaan tehtiin graffiti ristipistoin. Se oli aika hieno, Pirttiaho sanoo.

Useimmiten neulegraffiteilla peitetään kaiteita, aitoja, lyhtypylväitä, puita. Neulegraffitit voivat olla myös suuria, muun muassa Keravalla peitettiin aikoinaan kokonainen rakennus, Galleria Alli, pinkeillä pitsineliöillä.

Vain mielikuvitus on rajana. Paitsi että neulegraffitit tuovat iloa ja väriä kaupunkikuvaan, ovat ne myös siitä hyviä, että ne eivät vahingoita ympäristöä ja tarpeen tullen ne voidaan poistaa.

Tulevana lauantaina järjestettävä neulegraffititapahtuma sopii koko perheelle.

– Erilaisista käsitöistä tämä saattaa kiinnostaa myös nuoria, Sillanpää vinkkaa.

Neulegraffiteja oppii nopeasti aloittelijakin tekemään. Taitokeskuksesta saa tarvittaessa neuvoja, jos virkkaaminen ja neulominen eivät ole entuudestaan tuttuja.

Tapahtumaa varten on kerätty lahjoituslankaa. Sitä riittää kuitenkin rajoitetusti, joten jos kotoa löytyy, voi ottaa mukaan omat materiaalit. Tapahtumapäivänä auki olevasta Taito Shopista voi tehdä myös lankahankintoja. Virkkuukoukkuja ja puikkoja saa lainata Taitokeskuksesta. Kun ottaa vielä mukaan viltin ja eväät, voi viettää mukavaa piknikpäivää käsitöitä tehden.

Taitokeskus Hyvinkään neulegraffititapahtuma järjestetään Hyvinkään rautatieaseman ympäristössä lauantaina 20.8. klo 12–16. Sateen sattuessa tapahtuma siirretään toiseen ajankohtaan. Tapahtuma on maksuton.