Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Perustuslakivaliokunta valmiudessa kokoontumaan poikkeuksellisenakin ajankohtana, jos valmiuslaki päätetään aktivoida

Puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä kertoi MTV:lle, että perustuslakivaliokunnan jäseniä on varoitettu mahdollisesta kokoontumisesta viikonloppuna. Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA
STT

STT

Perustuslakivaliokunta on valmiudessa kokoontumaan poikkeuksellisenakin ajankohtana, jos valmiuslaki päätetään aktivoida. Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) kertoo STT:lle ilmoittaneensa perustuslakivaliokunnan jäsenille, että valiokunta voi joutua käsittelemään valmiuslakia myös virka-ajan ulkopuolella.

Ojala-Niemelä kertoo sanoneensa valiokunnassa, että jos presidentti ja valtioneuvosto päätyisivät aktivoimaan valmiuslain, perustuslakivaliokunnan on käsiteltävä asia kiireellisenä.

Valtioneuvosto ja presidentti voivat antaa käyttöönottoasetuksen, jonka myötä valmiuslaki voisi tulla voimaan heti. Seitsemän päivän sisällä käyttöönottoasetus viedään eduskuntaan, joka päättäisi, voiko se jäädä voimaan.

Perustuslakivaliokunta on valmiuslain mietintövaliokunta eli eduskunta äänestää perustuslakivaliokunnan mietinnön pohjalta.

Ojala-Niemelän mukaan valiokunta kuulisi myös muutamaa asiantuntijaa. Nopeimmillaan valiokunta saisi käsiteltyä asian hänen mukaansa päivässä.

Valmiuslainsäädännön tarkoituksena on poikkeusoloissa suojata väestöä sekä turvata sen toimeentulo ja maan talouselämä, ylläpitää oikeusjärjestystä, perusoikeuksia ja ihmisoikeuksia sekä turvata valtakunnan alueellinen koskemattomuus ja itsenäisyys.

Valmiuslain tarkoittama poikkeusolo on esimerkiksi vaikutuksiltaan erityisen vakavaa suuronnettomuutta vastaava, laajalle levinnyt vaarallinen tartuntatauti. Valmiuslain mukaan viranomaiset voidaan oikeuttaa poikkeusoloissa rajoittamaan tiettyjä perusoikeuksia.

Kommentoi

Mainos: Aamuposti

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut