Entistä kebab-pitseriayrittäjää syytetään kokkinsa riistämisestä, neljän kuukauden palkka vain tuhat euroa

Syyttäjä vaatii Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa Nurmeksessa kebab-pitseriaa pitäneelle miehelle ehdollista vankeutta kokkinsa riistämisestä. Syytteiden mukaan mies hyväksikäytti riippuvaisessa asemassa ollutta irakilaista kokkiaan neljä kuukautta vuosina 2017–2018. Kaupparekisterin mukaan firman toiminta on lakannut vuoden 2018 lopussa. Syytteet eivät koske Nurmeksessa tällä hetkellä toimivia Kebab-pitserioita.

Miehelle maksettiin syytekirjelmän mukaan palkkaa bruttona vain 1 000 euroa koko ajalta, vaikka hän teki jopa 17 tunnin työvuoroja ravintolassa.

– (Kokin) tekemien työtuntien perusteella laskettuna hänelle olisi kuulunut maksaa työsuhteen ajalta palkkaa lisineen yhteensä ainakin 16 994 euroa ja lisäksi lomakorvausta 846 euroa, syyttäjä katsoo.

Kokki oli tullut Suomeen työpaikkaa varten, eikä hänellä ollut muuta tulonlähdettä. Kokilla ei ollut työlupaa, hän ei osannut Suomea eikä tiennyt oikeuksistaan työntekijänä. Hän myös asui työnantajan järjestämässä majoituksessa, mikä syyttäjän mukaan lisäsi kokin riippuvuutta työnantajasta.

Ravintoloitsijaa syytetään kiskonnan tapaisesta työsyrjinnästä, työaikasuojelurikoksesta ja luvattoman ulkomaisen työvoiman käytöstä. Vankeusrangaistuksen lisäksi syyttäjä vaatii, että yrittäjä määrätään maksamaan alipalkkauksen määrä, liki 17 000 euroa valtiolle ja määrätään liiketoimintakieltoon vähintään kolmeksi vuodeksi.

– Hänen toimintaansa on kokonaisuutena arvioiden pidettävä vahingollisena erityisesti julkisen talouden ja terveen ja toimivan taloudellisen kilpailun kannalta, syyttäjä perustelee vaatimuksiaan.

Jutun otsikkoa ja ensimmäistä kappaletta korjattu klo 11.09: Jutusta ei käynyt ilmi, että pitseriayrittäjä on lopettanut toimintansa. Kaupparekisterin mukaan firman toiminta on lakannut vuoden 2018 lopussa. Syytteet eivät koske Nurmeksessa tällä hetkellä toimivia Kebab-pitserioita.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut