Rooman-suurlähetystö ei ole saanut suomalaisilta avunpyyntöjä matkustusrajoitusten vuoksi

Ulkoministeriöön oli sunnuntai-iltaan mennessä tehty runsaat 900 matkustusilmoitusta Italiaan. Hanna Matikainen / LEHTIKUVA
STT

STT

Italian matkustusrajoitusten vaikutuksesta maassa oleviin suomalaisturisteihin ei vielä maanantaina ollut tarkkaa tietoa. Suomen Rooman-suurlähetystöstä kerrottiin iltapäivällä, etteivät rajoitukset ole heidän tietojensa mukaan estäneet matkailijoiden liikkumista. Myöskään suoraan rajoituksista johtuvia avunpyyntöjä ei suurlähetystölle ollut tullut.

Italian hallitus päätti viikonloppuna rajoittaa miljoonien ihmisten liikkumista maan pohjoisosassa koronaviruksen vuoksi.

Konsuli Päivi Harju-Heikkilä Suomen Rooman-suurlähetystöstä kertoo, että annetun hallintomääräyksen mukaan liikkuminen pois tai eristetylle "punaiselle alueelle" on sallittua vain poikkeustapauksissa. Näitä syitä ovat työtehtäviin, terveyteen tai muihin välttämättömiin tilanteisiin liittyvät syyt. Suurlähetystön mukaan rajoitukset koskevat kaikkia, eikä tiedossa ole erillisiä turisteja koskevia ohjeita.

– Vasta käytännössä nähdään, miten tätä lähdetään soveltamaan, Harju-Heikkilä sanoo.

Ainakin italialaisten kohdalla palaaminen karanteenialueella sijaitsevaan kotiin toisesta maakunnasta on sallittua. Turisteista ei määräyksessä sanota mitään erikseen.

– Uutisissa on kerrottu, että lentokentät ovat auki ja junat liikkuvat.

Lisämääräys Rooman alueelle

Harju-Heikkilä kertoo, että viikonloppuna asetettujen rajoitusten lisäksi Rooman alueen matkustamiseen annettiin maanantaina lisämääräys. Sen mukaan punaiselta karanteenialueelta Rooman alueelle tulevien pitää ilmoittaa siirtymisestään viranomaisille.

– Esimerkiksi lento-, juna- ja moottoriliikenteen harjoittajien pitää ottaa kaikkien nimitiedot tarkasti ylös, kun matka alkaa Milanosta tai muualta karanteenialueelta ja saapuu tänne Lazion maakuntaan eli esimerkiksi Roomaan, Harju-Heikkilä sanoo.

Suomen Rooman-suurlähetystöön on tullut jonkun verran kyselyitä tilanteesta alueella olevilta suomalaisilta. Ulkoministeriöön oli sunnuntai-iltaan mennessä tehty runsaat 900 matkustusilmoitusta Italiaan.

Suurlähetystöstä kehotetaan maassa jo olevia seuraamaan paikallisten viranomaisten viestintää, suurlähetystön verkkosivuja ja Facebookia sekä ulkoministeriön viestintää. Suurlähetystöön voi myös soittaa tai lähettää kysymyksiä sähköpostitse.

– Suomalaisturistien on tällä hetkellä hyvä harkita, onko Italiassa oleminen tällä hetkellä välttämätöntä, oli sitten työ- tai lomamatkalla. Ja jos on lähiaikoina palaamassa, niin nyt voisi harkita, onko vähän aikaisemmin palaaminen mahdollista tai tarpeen, Harju-Heikkilä sanoo.

Finnair kertoi maanantaina peruvansa Rooman-lentonsa torstaista alkaen noin neljäksi viikoksi. Yhtiö ilmoitti jo aiemmin Milanon-lentojen perumisesta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut