Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

HS: Kokkien hyväksikäyttö nepalilaisravintoloissa on jatkunut, oleskelulupia koskeva lainsäädäntö rajoittaa avun pyytämistä

Nepalilaiset ravintolat ovat suosittuja, mutta työntekijöiden olot eivät aina kestä päivänvaloa. Jussi Nukari / LEHTIKUVA
STT

STT

Nepalilaisten kokkien hyväksikäyttö ja kaltoinkohtelu Suomen nepalilaisissa ravintoloissa on jatkunut, uutisoi Helsingin Sanomat . Lehti paljasti viime vuonna, että kokkeja houkutellaan harhaanjohtavin lupauksin Suomeen, jossa heillä teetetään ylipitkiä työpäiviä eikä korvaus työstä ole lähelläkään virallisia työehtoja.

Helsingin Sanomien haastattelemien, noin kahdenkymmenen kokin mukaan hyväksikäyttö väheni lehtikirjoituksen jälkeen, mutta on sittemmin jatkunut. Myös uusia kokkeja on saapunut Nepalista Suomeen.

Lehden mukaan hyväksikäyttötapaukset eivät kantaudu poliisin tai muiden viranomaisten tietoon, sillä kokit pelkäävät omaa tai heidän perheensä karkotusta. Jos esimerkiksi TE-toimisto toteaa ulkomaalaisen työntekijän työolosuhteet lainvastaisiksi, se katsoo ulkomaalaislain mukaisesti, etteivät edellytykset oleskeluluvalle täyty.

HS:n mukaan nepalilaisravintolat korottavat kokin palkkaa paperilla siten, että se yltää Maahanmuuttoviraston perheenyhdistämisen tulorajoihin. Joissakin tapauksissa työnantaja perii palkkakeinottelusta maksun, jolloin työntekijän käteen jää entistä vähemmän rahaa.

Kommentoi

Mainos: Aamuposti

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut