Saudi-Arabiassa pidätettiin entinen kruununprinssi ja kaksi muuta prinssiä vallankaappausyrityksestä syytettyinä

Prinssi Mohammed bin Nayef oli vielä muutama vuosi sitten Saudi-Arabian voimahahmoja. AFP / LEHTIKUVA
STT

STT

Saudi-Arabiassa kolme kuninkaalliseen perheeseen kuuluvaa prinssiä on pidätetty syytettyinä vallankaappausyrityksestä kertovat Wall Street Journal ja New York Times .

Pidätetyiksi joutuivat kuningas Salmanin veli prinssi Ahmed bin Abdulaziz sekä kaksi veljenpoikaa. Heistä toinen, prinssi Mohammed bin Nayef oli vuoteen 2017 asti ensimmäisenä kruununperimysjärjestyksessä.

Yhdysvaltalaislehtien mukaan pidätykset kielivät siitä, että kruununprinssi Mohammed bin Salman keskittää yhä enemmän valtaa itselleen ja raivaa poliittisia vastustajiaan tieltään. Lehtien mukaan kuninkaalliset vartijat hakivat prinssit perjantaina kodeistaan.

Wall Street Journalin mukaan tiedossa ei ole, mihin syytökset vallankaappausyrityksestä pohjautuvat.

Sekä prinssi Ahmed että tämän poika prinssi Nayef olivat pitkään Saudi-Arabian kuningashuoneessa vaikutusvaltaisia hahmoja, ja molemmat ovat toimineet maan sisäministerinä. Nayef oli vuodet 2015–2017 Saudi-Arabian kruununprinssi, kunnes kuningas Salman nosti poikansa Mohammed bin Salmanin kruununperijäksi tämän edelle. Vaihdoksen jälkeen entisen kruununperijän asema kuninkaallisessa perheessä romahti, ja mediatietojen mukaan hän oli enimmäkseen kotiarestissa.

Kruununprinssi on haalinut valtaa

Noustuaan kruununprinssiksi Mohammed bin Salman on nopeasti vakiinnuttanut asemansa Saudi-Arabian vaikutusvaltaisimpana miehenä, joka pyörittää maan jokapäiväisiä asioita vaikka hänen 84-vuotias isänsä onkin vielä kuningas. Kruununprinssi on hiljentänyt päättäväisesti vastustajansa maan hallinnossa.

Nyt pidätetyllä prinssi Nayefilla oli sisäministerinä toimiessaan läheiset suhteet Yhdysvaltain tiedustelupalveluihin, ja häntä pidettiin lännessä luotettavana liittolaisena.

Kruununprinssi Mohammed bin Salman puolestaan on saanut lännessä varovaista kiitosta sosiaalisista uudistuksistaan ja maan talouden monipuolistamispyrkimyksistä, mutta on kerännyt myös paljon kritiikkiä toisinajattelijoiden sortamisesta.

Viime päivinä Saudi-Arabian hallinto on joutunut pohtimaan keinoja koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Hallitus on kieltänyt esimerkiksi muslimien pyhiinvaellukset Mekkaan ja Medinaan.

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut