Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Nyt meteorologitkin sen sanovat: Helmikuun talvisää oli peräti poikkeuksellinen

Sateinen sää ei haitannut innokkaita golfareita Vuosaari Golfin kentällä Helsingissä 2. helmikuuta. Vuosaari Golfin kentällä pelattiin nyt ensimmäistä kertaa helmikuussa. JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA
STT

STT

Talvi alkaa olla taputeltu etelässä lauhan helmikuun jäljiltä. Koko maassa talvikuukausien keskilämpötila oli ennätyksellisen korkea, kertoo Ilmatieteen laitos.

Helmikuu oli joulu- ja tammikuun tapaan lauha ja sateinen. Etelässä kuukausi päättyi lumettomana, mutta pohjoisessa lunta oli harvinaisen tai poikkeuksellisen paljon.

Viime kuukausi oli monin paikoin myös harvinaisen sateinen, paikoin jopa poikkeuksellisen sateinen, Ilmatieteen laitos tiedottaa.

Sää on harvoin poikkeuksellinen. Meteorologit puhuvat poikkeuksellisesta ainoastaan, kun sääilmiön tilastollinen esiintymismahdollisuus on keskimäärin kolme kertaa sadan vuoden aikana tai harvemmin.

Leudointa Hammarlandissa, hyisintä Sodanky lässä

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan helmikuu oli tavanomaista lauhempi ja maan eteläosassa jopa poikkeuksellisen lauha.

Kuun keskilämpötila vaihteli lounaissaariston parista lämpöasteesta Pohjois-Lapin noin kymmeneen pakkasasteeseen. Viimeisen noin 40 vuoden tilastoihin verrattuna keskilämpötila oli yleisesti 5–6 astetta ja Lapissakin noin 2–4 astetta tavanomaista korkeampi.

Myös historiallisessa vertailussa koko maan keskilämpötila oli kaikkien aikojen korkein. Vertailukelpoisia koko maan tilastoja on kerätty 1900-luvun alusta alkaen.

Helmikuun ylin lämpötila mitattiin Ahvenanmaalla Hammarlandissa ja se oli tasan 9,0 astetta. Kuukauden alin lukema, -32,3 astetta, puolestaan mitattiin Sodankylän Vuotson asemalla.

Keski-Lapissa yli metri lunta

Suomen lumitilanne oli jyrkän kaksijakoinen helmikuun lopussa. Oulun ja Pohjois-Karjalan pohjoisosan välisen linjan eteläpuolella lunta oli harvinaisen tai poikkeuksellisen vähän, pohjoispuolella harvinaisen tai poikkeuksellisen paljon.

Maan etelä- ja keskiosissa maa oli aivan paljas, kun taas Keski-Lapissa lunta oli paikoin 110–120 senttimetriä.

Sadetta kertyi suhteellisesti eniten maan lounaisosassa, missä kertyneet sademäärät olivat yli kaksinkertaisia verrattuna tyypillisiin sademääriin. Alustavasti kuukauden suurin sademäärä mitattiin Lohjalla Leppäkorven asemalla, missä satoi yli 123 millimetriä.

Kommentoi

Mainos: Nikotiinipussit.com

Nikotiinikorvaushoito-tuotteiden suosio Suomessa kasvaa

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut