Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Myrskypuuskia saattaa esiintyä vielä etelässä – runsaat sateet nostattamassa jo helmikuun toiset tulvat

Puuskainen tuuli voi vielä tänään aiheuttaa tuhoja. JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA
STT

STT

Paikoin myrskylukemiin yltänyt tuuli on hiljalleen heikkenemässä, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

– Etelässä saattaa vielä tulla jotain myrskypuuskia, ja varoitus on vielä voimassa, kertoo STT:lle päivystävä meteorologi Ari Mustala.

Tuulisinta sää on iltapäivästä alkaen Kymenlaaksossa, Varsinais-Suomessa ja Uudenmaalla, joissa tuulen nopeus puuskissa voi olla 20 metriä sekunnissa.

– Pohjoisessa myrsky alkaa olla vähitellen ohi, siellä se jäikin vähän odotettua vaisummaksi.

Myös vesisateet ovat päivän mittaan hiljalleen hellittämässä, vaikka sadekuuroja voikin paikoin tulla. Aamuun mennessä eniten on satanut etelärannikolla Salosta Helsinkiin ulottuvalla alueella, missä vettä on tullut paikoin lähes 40 millimetriä vuorokauden aikana.

Viikonlopun runsaat sateet saavat joet tulvimaan alaville pelloille länsi- ja etelärannikolla, kertoo Suomen ympäristökeskus (Syke). Myös Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa voi olla odotettavissa tulvia.

– Nyt on tulossa jo toiset tulvat helmikuussa ja jatkoa seuraa, Syke totesi eilen Twitterissä.

Kovimmat puuskat Pohjanmaan rannikolla

Yön aikana voimakkaimmat tuulet ovat puhaltaneet Pohjanmaan rannikolla. Esimerkiksi Vaasassa mitattiin tuulennopeudeksi puuskissa 28,4 metriä sekunnissa.

Keskituuli ei ole noussut yöllä maa-alueilla myrskylukemiin. Myrskytuuli puhaltaa, kun kymmenen minuutin keskituuli on vähintään 21 metriä sekunnissa. Sen sijaan rannikkoasemilla Kaskisissa, Raumalla, Uudessakaupungissa ja Kökarilla keskituuli oli yön aikana myrskylukemissa.

Vedet ovat olleet korkealla, ja esimerkiksi Oulussa ja Kemissä veden pinta kohosi ainakin 140 senttiä keskivedenkorkeuden yläpuolelle. Ilta-Sanomat kertoo, että Oulussa vesi nousi torin reunalle.

Sähköttömiä talouksia oli Suomessa aamukahdeksan aikoihin noin tuhat, kun vielä sunnuntain puolella määrä oli yli 10 000.

Pelastuslaitokset ovat saaneet ilmoituksia muun muassa kaatuneista puista, vesivahingoista ja kattopeltien irtoamisista. Esimerkiksi Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella oli yön aikana noin 50 myrskyyn liittyvää tehtävää.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksella oli puolestaan sunnuntai-illan kello 20:n ja aamuneljän välillä yli 20 myrskytehtävää. Esimerkiksi Kirkkonummella bussi törmäsi tielle kaatuneeseen puuhun. Kukaan ei loukkaantunut onnettomuudessa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut