Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi otti kiinni Ranskan ex-pormestariehdokkaasta seksivideon julkaisseen venäläistaiteilijan

Ranskan terveysministeri Agnes Buzyn kertoi sunnuntaina tavoittelevansa Pariisin pormestarin paikkaa maaliskuun vaaleissa.

Buzyn paikkaa kisasta luopunutta Benjamin Griveauxia. Ranskan presidentin Emmanuel Macronin tukema pormestariehdokas luopui perjantaina ehdokkuudestaan sen jälkeen kun sosiaaliseen mediaan oli vuodettu seksivideo.

Videolla esiintyy masturboiva mies, jonka väitetään olevan Griveaux. Videossa näkyy myös tekstikaappauksia härskeistä tekstiviesteistä, joiden lähettäjäksi häntä väitetään.

Videon vuosi julkisuuteen venäläinen performanssitaiteilija Pjotr Pavlenski, joka asuu nykyisin Pariisissa. Pavlenskin mukaan häntä ärsytti perhearvoja toistuvasti esiin tuoneen Griveaux'n tekopyhyys, minkä vuoksi hän päätti vuotaa videon.

Poliisi otti Pavlenskin kiinni lauantaina epäiltynä uutenavuotena tapahtuneesta tappelusta. Sunnuntaina poliisi kertoi, että he ovat ottaneet kiinni myös Pavlenskin tyttöystävän, jonka on epäilty vastaanottaneen videon.

Ranskalaisen radiokanavan RFI:n mukaan Pavlenskin epäillyn väkivaltarikoksen tutkinta on laitettu hetkeksi hyllylle, jotta poliisi voi kuulustella häntä videon vuotamiseen liittyen. Pavlenskia ja tämän tyttöystävää epäillään muun muassa yksityisyyden suojan loukkaamisesta ja seksuaalisävytteisten kuvien levittämisestä ilman suostumusta.

"Kaikilla on oikeus salaiseen puutarhaansa"

Griveaux'n vetäytymistä on pidetty käänteentekevänä Ranskassa, jossa poliitikkojen seksi- ja suhdeskandaalit on usein kuitattu yksityiselämän asioina. Monet tunnetut ranskalaiset politiikot ovatkin puolustelleet ex-pormestariehdokasta ja sanoneet tämän joutuneen hyökkäyksen kohteeksi.

– Kaikilla on oikeus salaiseen puutarhaansa, kommentoi Ranskan parlamentin alahuoneen puhemies Richard Ferrand.

Griveaux'n asianajaja on taas kutsui Pavlenskia "moraalisaarnoja antavaksi pseudotaiteilijaksi".

Pavlenski saapui Ranskaan vuonna 2017 turvapaikanhakijana jouduttuaan ongelmiin Venäjällä radikaalien protestiensa vuoksi. Pavlenski muistetaan etenkin performanssista, jossa hän naulasi kiveksensä katukivetykseen Moskovan Punaisella torilla vuonna 2013.

Griveaux oli pormestarikisassa vasta kolmantena jo ennen skandaalia. Pormestarikisaa on johtanut nykyinen sosialistipormestari Anne Hidalgon.