Oikeusministeriötä on pyydetty selvittämään hallitusneuvotteluita varten, voisiko muutoksenhakuoikeutta rajoittamalla säästää rahaa. Oikeusministeriötä on pyydetty selvittämään asiaa sekä yleisissä tuomioistuimissa että hallintotuomioistuimissa.
Asia selviää oikeusministeriön hallitusneuvotteluihin toimittamista asiakirjoista.
Oikeus hakea muutosta on perustuslaissa turvattu oikeus ja osa oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin vaatimuksia. Yleisten tuomioistuinten osalta oikeusministeriön vastaus on selvä.
– Perustuslakivaliokunnan lausuntokäytäntö ja Suomea sitovat kansainväliset velvoitteet huomioon ottaen oikeusministeriö katsoo, että muutoksenhakuoikeutta ei ole yleisissä tuomioistuimissa käsiteltävien asiaryhmien osalta mahdollista rajoittaa nykyisestä, oikeusministeriön lausunnossa sanotaan.
Tällä hetkellä valituksen käsittely hovioikeudessa pääsääntöisesti edellyttää hovioikeuden myöntämää jatkokäsittelylupaa. Jatkokäsittelylupaa ei tarvita, jos rikoksesta tuomittu on saanut vankeusrangaistuksen, joka on kahdeksan kuukautta tai ankarampi.
Valitusoikeuden rajoittaminen ei välttämättä vähennä työtä
Ministeriön mukaan hallintoasioiden osalta on vaikea yleisesti todeta asiaryhmiä, joissa muutoksenhakuoikeutta voitaisiin rajoittaa.
Lisäksi oikeusministeriö katsoo, että hallintoasioissa muutoksenhakukieltoihin pitää suhtautua erittäin pidättyvästi ja niiden on joka tapauksessa oltava nimenomaisia, yksilöityjä ja laintasoisia.
Hallinto-oikeuden päätökseen saa hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen vain, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.
Oikeusministeriö huomauttaa, että valitusoikeuden rajoittaminen voisi tuoda tuomioistuimille jopa lisää töitä.
– Jos valittajan valitusoikeuden toteaminen edellyttää hallintotuomioistuimelta runsaasti nimenomaista selvittämistyötä ennen varsinaisen pääasian tutkimiseen etenemistä, vaikutus voi olla jopa oikeudenkäyntiä pidentävä, oikeusministeriö toteaa.
Oikeusministeriön mukaan kuitenkin hyvin yksiselitteinen valitusoikeuden rajoittaminen voi tehostaa toimintaa tuomioistuimissa.