Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tarkista veroilmoitus huolella – näitä vähennyksiä voi nyt saada aiempaa enemmän

Vuoden 2022 esitäytetyt veroilmoitukset pitää täydentää toukokuuhun mennessä, mutta määräpäivät vaihtelevat.

Vuoden 2022 verotietojen ilmoittamisessa kannattaa olla tarkkana.

Itse pitää ilmoittaa esimerkiksi kotitalousvähennys, jonka enimmäismäärä nousi väliaikaisesti viime vuoden alussa.

Kotitalous-, hoiva- tai hoitotyöstä voi saada nyt 60 prosenttia verovähennystä enintään 3 500 euroa. Sama koskee öljylämmityksestä luopumista.

Muiden remonttien kohdalla kotitalousvähennys pysyy ennallaan 40 prosentissa ja vähennyksen enimmäismäärä on 2 250 eurossa. Omavastuu on kummassakin tapauksessa sata euroa.

Kotitalousvähennys pienentää maksettavien verojen määrää.

Kotitalousvähennystä on voinut saada tammi–huhtikuussa poikkeuksellisesti myös korkeista sähköenergian kuluista. Sähkövähennystä ei voi siis ilmoittaa vielä tänä keväänä täytettävällä esitäytetyllä veroilmoituksella, koska sähkövähennys ei ollut voimassa vuonna 2022.

Vakituisen asunnon suuriin sähkölaskuihin voi hakea verotuksessa sähkövähennystä ilmoittamalla sähköenergian kulut vuoden 2023 verokortille tai vuoden kuluttua esitäytetylle vuoden 2023 veroilmoitukselle. Sähkövähennystä voi saada, jos vuoden 2023 tammi–huhtikuun sähköenergian kulut ovat yhteensä yli 2 000 euroa.

Kotitalousvähennyksen lisäksi useilla suomalaisilla voi olla oikeus kodin ja työpaikan välisiin matkakuluihin sekä työhuonevähennykseen. Verottaja kehottaa tiedotteessaan koronan myötä etätöihin siirtyneitä palkansaajia täydentämään nämä kulut ajan tasalle.

Jos työpäivistä yli puolet on ollut etätyötä, kannattaa ilmoittaa 920 euron suuruinen työhuonevähennys. Matkakuluja voi vähentää vain niiltä päiviltä, kun on käynyt työpaikalla.

Kotitalousvähennyksen lisäksi kodin ja työpaikan välisten matkojen matkakuluvähennyksiä korotettiin tilapäisesti vuodelle 2022. Nyt enimmäismäärä on 8 400 euroa, kun aiemmin se oli 7 000 euroa. Omavastuu on edelleen 750 euroa.

Omalla autolla kuljettaessa työmatkan kilometrikorvaus nousi viidellä sentillä 30 senttiin kilometriltä. Käyttöetuautosta vähennys on 24 senttiä kilometriltä.

Lisäksi vuonna 2022 koronan vuoksi maskia työmatkoilla käyttäneet voivat vähentää maskikuluja viime vuodelta 14. huhtikuuta asti. Vähennyksen määrä on kaksi euroa jokaiselta matkapäivältä.

Vuoden 2022 esitäytetyt veroilmoitukset löytyvät jo 5,5 miljoonan eläkkeen- ja palkansaajan OmaVero-verkkopalvelusta. Postissa esitäytetyt veroehdotukset saapuvat huhtikuun loppuun mennessä niille, jotka eivät ole ottanut käyttöön sähköistä viranomaisasiointia eli Suomi.fi-viestejä.

Jos veroehdotusta korjaa tai täydentää, se täytyy palauttaa toukokuuhun mennessä. Määräpäivät ovat 9., 16. ja 23. toukokuuta. Oma määräpäivä näkyy veroilmoituksessa.

Jos esitäytetyn veroilmoituksen tiedot ovat oikein, asiakkaan ei tarvitse tehdä mitään. Ohjeita veroilmoituksen tarkistamiseen ja täydentämiseen saa Verohallinnon ja Veronmaksajain keskusliiton sivuilta.

Viime keväänä vuoden 2021 vähennyksistä eniten ilmoitettiin kodin ja työpaikan välisiä matkakuluja 2,1 miljardin euron edestä. Toiseksi suosituin vähennys oli kotitalousvähennys, jonka määrä nousi lähes kymmenen prosenttia verrattuna vuoteen 2020. Vuodelle 2021 kotitalousvähennyksen kustannuksia ilmoitettiin 1,3 miljardia euroa.