Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yrittäjägallup kertoo pienten ja keskisuurten yritysten tilanteen parantuneen

Yli puolet pienistä ja keskisuurista yrityksistä arvioi taloudellisen tilanteensa joko erittäin hyväksi tai hyväksi, kertoo Suomen Yrittäjien yrittäjägallup.

– Yritysten tilanne on parantunut sitten viime syksyn, mikä on hyvä asia, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo tiedotteessa.

Eniten vaikeuksia on kaupan alalla. Naisyrittäjillä on enemmän vaikeuksia kuin miesyrittäjillä.

Tilanne on paras yli 10 henkeä työllistävissä ja heikoin yksinyrittäjien yrityksissä.

– Mitä enemmän on työntekijöitä, sitä parempi on yrityksen tilanne. Tämä kertoo pienten työnantajien ahdingosta ja selittää sitä, miksi työnantajayritysten määrä on laskenut viime vuosina voimakkaasti. On kuitenkin myönteistä, että selvästi useampi uskoo tilanteensa paranevan kuin heikentyvän seuraavan vuoden aikana, Pentikäinen sanoo.

Energiakriisi heikentänyt kannattavuutta

Energian hinnan laskun myötä myös sen yrityksille luoma paine on hieman hellittänyt. Silti edelleen lähes 30 prosenttia yrityksistä kertoo heikkenevästä kannattavuudesta energiakriisin vuoksi.

Julkista energiatukea tarvitsevien määrä on pysynyt suunnilleen ennallaan. Niitä oli neljä prosenttia yrityksistä.

Yrityksistä yli 40 prosenttia kertoo nostaneensa hintojaan ja lähes saman verran kertoo kannattavuuden heikentyneen. Yhdeksän prosenttia arvioi, että yrityksen tulevaisuus on uhattuna.

Inflaation vaikutukset ovat kovimpia teollisuudessa, rakentamisessa ja kaupassa. Noin joka kahdeksannessa teollisuusyrityksessä koetaan, että yrityksen tulevaisuus on uhattuna.

Yrittäjägallupiin vastasi reilu tuhat pienen tai keskisuuren yrityksen edustajaa maaliskuun aikana. Tulosten luottamusväli on kokonaistuloksen osalta 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Tutkimuksen toteutti Kantar Public.