Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ole taipumassa neuvotteluihin Ukrainan sodan päättämiseksi, yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) arvioi päivittäisessä raportissaan.
Putin vaikuttaa ISW:n mukaan torjuvan länsimaissa vallitsevan ajatuksen, jonka mukaan tällä hetkellä taistelukentällä vallitsevat tosiasiat edellyttävät tai tukevat neuvotellun ratkaisun etsimistä. Putin keskittyy sen sijaan saavuttamaan alkuperäiset tavoitteensa pitkittyneen konfliktin kautta, jossa voitto saavutetaan joko voimakeinoin tai odottamalla Ukrainan murtuvan lännen tuen loppuessa.
Putinin mielen muuttamiseksi Ukrainan olisi välttämätöntä toteuttaa lukuisia menestyksekkäitä vastahyökkäyksiä, mutta edes nekään eivät välttämättä riittäisi Ukrainalle ja lännelle mieleisen neuvottelutuloksen saamiseksi.
Sotien tulokset määräytyvät ISW:n mukaan usein juurikin taistelukentällä, ja itse rauhanneuvottelut vain vahvistavat taisteluissa saavutetun tilanteen. Putin todennäköisesti rinnastaa Ukrainan sodan toiseen maailmansotaan, joka päättyi vasta, kun liittoutuneet olivat voittaneet natsi-Saksan armeijan ja Neuvostoliiton joukot valtasivat Berliinin. Japani antautui, kun Yhdysvallat oli osoittanut Hiroshiman ja Nagasakin pommituksin sillä olevan kyvyt tuhota maa kokonaan, eikä Japanin armeija kyennyt enää muuhun kuin aiheuttamaan Yhdysvalloille tappioita. Myös aiemmin historiassa esimerkiksi Napoleonin sotien ja Yhdysvaltain sisällissodan rauhanneuvotteluissa vain allekirjoitettiin taistelukentällä todetut tosiasiat.
Historiasta löytyy myös vastakkaisia esimerkkejä, kuten Bosnian sodan vuonna 1995 päättänyt Daytonin sopimus ja Jom kippur -sodan ratkaisu.
– Mutta ei ole yksinkertaisesti niin, että kaikki sodat päättyvät neuvoteltuihin sovintoratkaisuihin, varsinkin jos "neuvotteluratkaisuilla" tarkoitetaan molemminpuolista tunnustustamista, ettei haluttuja tavoitteita saavuteta sotilaallisin keinoin, ISW:n katsauksessa kirjoitetaan.
Venäjän hyökkäys Ukrainaan oli Putinin päätös, ja se jatkuu niin kauan kun hän uskoo voivansa alistaa Ukrainan tahtoonsa. Jopa siitä huolimatta, että Venäjän asevoimien talvella ja keväällä toteuttamat hyökkäykset alkavat lähestyä loppuaan mitättömin saavutuksin, ja Putinin energiasota Ukrainan ja Euroopan jäädyttämiseksi talvella epäonnistui.
Venäläiset sotabloggarit sekä venäläiset, ukrainalaiset ja länsimaiset mediat ovat täynnä keskustelua Ukrainan tulevasta vastahyökkäyksestä. ISW:n Putinilla olisi nyt hyvä hetki tehdä johtopäätös, ettei sota ratkea sotilaallisin keinoin, ja alkaa etsiä kompromissiratkaisua. Näin hän ei puheistaan päätellen ole tehnyt.
Sen sijaan Putin panostaa Ukrainan kukistamiseen tai sodan pitkittämiseen miesylivoimalla, jota pyritään nyt rakentamaan näennäisellä liikekannallepanolla. Venäjä valmistelee uutta rekrytointikampanjaa, jonka tavoitteena on värvätä 400 000 uutta sopimussotilasta kuluvan vuoden loppuun mennessä, ja samalla Putinin 25. maaliskuuta pitämä puhe jatkoi hänen pyrkimyksiään jatkaa Venäjän sotilasteollisuuden valmistautumista pitkittynyttä sotaa varten.
ISW arvioi Ukrainalla olevan edellytykset useisiin menestyksekkäisiin vastahyökkäyksiin ja itselleen suotuisen neuvotteluaseman saavuttamiseen. On kuitenkin kaikkea muuta kuin selvää, että Putin koskaan hyväksyisi Venäjälle epäedullisia tosiasioita. Hän saattaa päättää jatkaa taistelua joko tauotta tai tauon jälkeen mahdollisimman kauan, jotta hänen tavoitteensa saavutetaan. Neuvoteltu päätös Ukrainan sodalle saattaa siksi olla mahdoton, koska Putin ei voi hyväksyä todellisuutta, jossa hän ei voi oikeasti valloittaa Ukrainaa.