Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Brittitiedustelu: Venäjä pyrkinee kasvattamaan asevelvollisten määrää muuttamalla kutsuntojen ikärajaa

Venäjä pyrkii todennäköisesti saamaan maahan aiempaa enemmän asevelvollisia, Britannian puolustusministeriön päivittäiskatsauksessa arvioitiin lauantaina.

Venäjällä valmistellaan kutsuntojen ikärajojen muuttamista. Venäjän parlamentin alahuone eli duuma ehdotti aiemmin tässä kuussa, että kutsuntaikärajaa nostettaisiin 21–30-vuotiaisiin nykyisestä 18–27-vuotiaista.

Brittitiedustelu arvioi, että muutoksella myös opintojen takia kutsuntoja välttelevät pyritään saamaan asevelvollisuuden piiriin. Jos laki hyväksytään, se tulee voimaan ensi vuoden tammikuussa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin määräsi jo viime syksynä kasvattamaan maan armeijan mieslukua 1,9 miljoonasta yli 2 miljoonaan. Samalla taistelujoukkojen määrää on tarkoitus lisätä yli sadallatuhannella 1,15 miljoonaan.

Rintamalle uusia asevelvollisia ei ilmeisesti oltaisi lähettämässä, sillä Venäjä pidättäytyy ainakin virallisesti käyttämästä asevelvollisia sodassa Ukrainassa. Ylimääräiset asevelvolliset vapauttaisivat brittiarvion mukaan kuitenkin suuremman osan maan ammattisotilaista taistelemaan Ukrainassa.

Venäjä ei ole kertonut, kuinka paljon sen sotilaita on kuollut Ukrainassa, mutta tappioiden arvellaan olevan merkittäviä.

Putin vieraili Krimillä miehityksen vuosipäivänä

Presidentti Putin vieraili lauantaina Krimin niemimaalla juhlistamassa sen miehittämisen yhdeksänvuotispäivää, Venäjän valtiollinen Rossija-1-tv-kanava kertoi. Yllätysvisiitillä Sevastopolin kaupunkiin Putin muun muassa vieraili koulussa alueen kuvernöörin Mihail Razvozhajevin kanssa.

Kouluvierailu oli mahdollisesti reaktio siihen, että Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC antoi perjantaina Putinista pidätysmääräyksen. Sen syynä oli ukrainalaisten lasten laiton siirtäminen Venäjän miehittämiltä Ukrainan alueilta Venäjälle, mikä on sotarikos.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.