Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Veturinkuljettajien työriitaan etsitään ratkaisua viikonlopun aikana, junalakko uhkaa maanantaina

Veturinkuljettajien työriitaan etsitään ratkaisua viikonlopun aikana, kertoo valtakunnansovittelija Anu Sajavaara.

Hänen mukaansa ratkaisun etsiminen voi jatkua sunnuntaille saakka. Keskusteluja ei todennäköisesti jatketa enää perjantaina.

– Tässä selvitellään kaikkia mahdollisuuksia ja pidetään yhteyttä viikonloppuna, Sajavaara sanoi STT:lle perjantaina.

Sajavaara kuvailee työriidan tilannetta erittäin vaikeaksi.

– Se on paljon monimutkaisempi asia kuin mitä ulospäin näyttää.

Junaliikenteen pysäyttävä lakko uhkaa alkaa maanantaina. Lakolle ei ole ilmoitettu päättymispäivää.

Jos lakko toteutuu, junalipuista maksetaan rahat takaisin

Jos lakko toteutuu, VR peruu kaikki kauko- ja lähiliikenteen matkustajajunien vuorot lakon ajalta. Matkustajajunia ei siis ajeta esimiesvoimin, totesi VR:n viestintä perjantaina STT:lle.

Lakon ajalle ostetuista junalipuista maksetaan rahat takaisin automaattisesti noin viikon kuluessa.

Sunnuntai-illan aikana lähteneet matkustaja- ja tavarajunat ajettaisiin määräasemilleen saakka mukaan lukien sunnuntain ja maanantain välisen yön yöjunat.

Jos asiakas haluaa siirtää liput toiseen ajankohtaan, sen voi tehdä ilman muutosmaksua perjantaista alkaen VR:n sovelluksessa, verkkosivuilla tai soittamalla asiakaspalveluun.

Lakonajan tavaraliikenteen junista puolestaan peruttaisiin suurin osa, yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta. Vielä perjantaina ei ollut tietoa siitä, mitkä tavarakuljetukset lakon aikana hoidettaisiin rautateillä. VR:n viestintä korosti, että jos työtaistelu alkaa, sen rajaukset sovitaan yritysten ja RAUn edustajien välillä.

Helsingin seudun liikenteestä (HSL) kerrottiin STT:lle, että metroliikenne kulkee pääkaupunkiseudulla normaalisti mahdollisesta junapuolen lakon alkamisesta huolimatta.

Heijastusvaikutuksia bussiliikenteeseen?

On arvioitu, että junien matkustajaliikenteen pysähtyminen saattaisi tuoda lisää matkustajia linja-autoliikenteeseen. Länsilinjojen kehitysjohtaja Jukka Ylitalo kertoi perjantaina, ettei Länsilinjat ollut tässä vaiheessa päättänyt bussivuorojensa lisäämisestä.

– Varaudumme kuitenkin seuraamaan, käykö jollakin reitillämme lipunmyynti vilkkaasti. Jos näin tapahtuu, katsomme, voitaisiinko reitille lisätä toinen auto.

Ylitalo kuitenkin samalla muistutti, että bussit ja junat tuovat toisilleen matkustajia syöttöliikenteessä. Toisen puolen poissaolo ei siis yksiselitteisesti lisää toisen puolen matkustajia.