Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Biden torjuu Kiinan ehdotuksen "rauhansuunnitelmasta" sotaan Ukrainassa

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden torjuu Kiinan rauhansuunnitelman sotaan Ukrainassa. Biden kommentoi asiaa yhdysvaltalaisen ABC Newsin haastattelussa.

Kiina julkaisi perjantaina 12-kohtaisen asiakirjan, jossa se esittelee ehdotuksensa poliittisen ratkaisun löytämiseksi sotaan Ukrainassa.

Biden sanoo epäilevänsä, että ehdotus hyödyttää vain Venäjää. Presidentti kritisoi myös sitä, että Kiina neuvottelisi rauhaa sodassa.

Ukraina ja Venäjä puolestaan toivottivat tuoreeltaan Kiinan pyrkimykset tervetulleeksi.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi perjantaina, ettei ole suinkaan huono asia, että Kiina on alkanut puhua Ukrainasta.

– Minusta näyttää siltä, että meidän alueellista koskemattomuuttamme ja turvallisuuskysymyksiämme kunnioitetaan, hän sanoi Guardianin mukaan.

Bidenin mukaan Ukraina ei tarvitse hävittäjiä nyt

Yhdysvaltain presidentin mukaan Ukraina ei tarvitse nyt F-16-hävittäjiä. Biden kertoi näkemyksestään samassa ABC Newsin haastattelussa.

Hän sanoi, että Yhdysvaltain asevoimien mukaan tällä hetkellä ei ole perusteita sille, että Ukrainalle pitäisi toimittaa hävittäjiä. Biden sanoo sulkeneensa mahdollisuuden toistaiseksi pois.

Ukraina on pyytänyt länsimailta toistuvasti F16-hävittäjiä puolustautuessaan Venäjän hyökkäyssodalta, mutta toive on toistaiseksi jäänyt toteutumatta.

Biden sanoi Yhdysvaltojen toimivan, mikäli Kiina toimittaa Venäjälle aseita. Hän kuitenkin huomautti, ettei usko Kiinan ryhtyvän siihen.

Presidentti sanoi kertoneensa viime kesänä Kiinan presidentti Xi Jinpingille taloudellisista seurauksista, joihin aseiden vienti Venäjälle johtaa. Bidenin mukaan 600 yhdysvaltalaista yritystä on poistunut Venäjältä sen hyökättyä Ukrainaan. Sama saattaa tapahtua myös Kiinassa, jos se aikoo tukea Venäjää aseellisesti.

Kanada lähettää neljä panssarivaunua lisää Ukrainaan

Pääministeri Justin Trudeau on ilmoittanut Kanadan lähettävän Ukrainaan neljä Leopard 2 -taistelupanssarivaunua lisää. Aiemmin Kanada oli ilmoittanut lähettävänsä Ukrainaan neljä panssarivaunua, joten kokonaismäärä kaksinkertaistui nyt.

Kanadan aiemmin lähettämät panssarivaunut on Trudeaun mukaan jo toimitettu Puolaan, jossa ukrainalaissotilaat harjoittelevat niiden käyttöä.

– Kanada on ollut Ukrainan tukena konfliktin alusta lähtien ja aiomme tehdä niin jatkossakin, Trudeau sanoi perjantaina.

Trudeau tuomitsi myös Venäjän hyökkäyssodan ja kutsui Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia vaaralliseksi, pelkuriksi ja heikoksi. Trudeau lisäsi, ettei taistelu ole ohi.

Pääministeri kertoi samalla uudesta apupaketista Ukrainalle, joka sisältää lisäksi muita panssaroituja ajoneuvoja sekä tarvikkeita.

Kanada määräsi myös pakotteita 192 venäläiselle. Uudet pakotteet koskevat muun muassa Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tukeneita kansanedustajia, varapääministereitä, ministereitä, Putinin kanslian henkilöstöä sekä jo aiemmin Kanadan pakotteiden alla olleiden ihmisten perheenjäseniä.

Valkoinen talo: Venäjä harkitsee hävittäjien lähettämistä Iraniin

Valkoinen talo ilmoitti perjantaina, että Venäjä harkitsee hävittäjäkoneiden lähettämistä Iraniin osana maiden välistä sotilaallista yhteistyötä. Iran on antanut Venäjän käyttöön lennokkeja, joilla Venäjä on tehnyt Ukrainassa tuhoisia iskuja infrastruktuurille.

Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden tiedottaja John Kirby sanoi, että hävittäjien lisäksi Venäjä saattaisi toimittaa myös ohjuksia, elektroniikkaa sekä ilmatorjuntajärjestelmiä. Kirbyn mukaan ydinohjelmansa vuoksi laajojen länsimaisten pakotteiden alla oleva Iran pyrkii vahvistamaan asevoimiansa Venäjän avulla.

Kirbyn mukaan Iran on satojen lennokkien lisäksi toimittanut Venäjälle tykistö- ja panssarintorjunta-ammuksia.

--

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.