Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjä sai Krimille johtavan sillan auki autoille sodan vuosipäiväksi – rautatien korjaukset jatkuvat yhä

Venäjältä Kertshinsalmen yli miehitetylle Krimille johtava silta on kokonaan avautunut autoliikenteelle, kertoo Venäjän apulaispääministeri Marat Husnullin. Silta vaurioitui lokakuussa räjähdyksessä, josta epäillään Ukrainaa. Ukraina on kiistänyt osallisuutensa.

Husnullinin mukaan siltaa korjasi 500 ihmistä yötä päivää. Sillalla kulkevan rautatien korjaukset jatkuvat yhä. Sillan korjaukset on määrä saada valmiiksi heinäkuuhun mennessä.

Silta on Venäjälle tärkeä, sillä se toimittaa sitä pitkin myös sotatarvikkeita joukoilleen Krimillä ja Ukrainan etelärintamalla. Silta avattiin päivää ennen Venäjän hyökkäyksen vuosipäivää. Avajaispäivän symboliarvoa lisäsi se, että tänään Venäjällä vietetään myös neuvostoajoilta periytynyttä isänmaan puolustajan päivää.

Venäjä ryhtyi rakentamaan Kertshinsalmen ylittävää siltaa kaapattuaan Krimin Ukrainalta vuonna 2014. Silta valmistui neljä vuotta myöhemmin.

Wagner-johtaja ilmoitti palkkasotilaidensa saavan ammuksia

Venäläisen palkkasotilasyhtiö Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin ilmoitti torstaina, että hänen joukkonsa ovat saamassa lisää ampumatarvikkeita. Aiemmin tällä viikolla Prigozhin oli syyttänyt Venäjän sotilasjohtoa petoksesta, koska se ei Wagner-johtajan mukaan ollut antanut heille ammuksia.

Torstaina Wagnerin johtaja kuitenkin kiitti kaikkia, jotka auttoivat ampumatarvikkeiden saamisessa.

Venäläisten joukkojen rinnalla taistelevat Wagnerin palkkasoturit ovat johtaneet hyökkäystä Itä-Ukrainaan. Wagner-joukot ovat myös avainasemassa, kun Venäjä taistelee strategisesti tärkeäksi muodostuneesta Bahmutin kaupungista.

Ukrainan Mariupolissa useita räjähdyksiä, kertoi lehti

Ukrainan uskotaan iskeneen syvälle Venäjän miehittämälle alueelle Mariupoliin, kertoo New York Times. Lehden mukaan Mariupolissa tapahtui yöaikaan yksitoista räjähdystä.

On epäselvää, miten hyökkäykset tehtiin. Aiemmin Ukraina on onnistunut tekemään iskuja kaukana venäläisten linjojen takana käyttämällä esimerkiksi droneja ja partisaaneja.

Mariupolin kaupungista paenneen hallinnon mukaan keskiviikon iskut osuivat ainakin lentokentän lähellä sijaitsevaan ammusvarastoon.

Venäjä otti Mariupolin haltuunsa ankarien taistelujen jälkeen viime keväänä. Kaupunkiin on sijoitettu sen jälkeen varuskunta, koska Mariupolin on uskottu olevan Ukrainan joukkojen ulottumattomissa.

Espanjan pääministeri Sanchez vierailulla Kiovassa

Länsimaiden johtajien vierailut Ukrainassa jatkuvat. Espanjan pääministeri Pedro Sanchez saapui varhain tänään Kiovaan tukeakseen Ukrainaa.

Sanchez saapui Ukrainan pääkaupunkiin junalla päivää ennen Venäjän Ukrainaan tekemän suurhyökkäyksen alkamisen vuosipäivää.

Sanchez kertoi tviitissään, että Espanja seisoo Ukrainan ja sen kansan rinnalla, kunnes rauha palaa Eurooppaan. Espanjan pääministeri tapaa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin myöhemmin tänään.

Tämä on Sanchezin toinen vierailu Kiovaan Ukrainan sodan alkamisen jälkeen.

Viime päivinä Kiovassa ovat vierailleet myös Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Italian pääministeri Giorgia Meloni.

Espanjan puolustusministeri Margarita Robles vahvisti keskiviikkona, että Espanja antaa Ukrainalle kuusi saksalaisvalmisteista Leopard-panssarivaunua taisteluun Venäjää vastaan.