Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Euroopan komissio ehdottaa kireämpiä päästörajoituksia uusille raskaille ajoneuvoille

Euroopan komissio ehdottaa aiempaa kireämpiä päästörajoituksia uusille raskaille ajoneuvoille.

Liikenne- ja viestintäministeriön tiedotteen mukaan komissio ehdottaa, että EU:ssa ensirekisteröitävien raskaiden ajoneuvojen hiilidioksidipäästöjen pitäisi vuonna 2030 olla keskimäärin 45 prosenttia pienemmät kuin vuonna 2019.

Nykytavoite on, että hiilidioksidipäästöjä pitäisi vuosikymmenen vaihteeseen mennessä alentaa 30 prosenttia vuoden 2019 tasosta.

Lisäksi päästövähennystavoite laajennettaisiin koskemaan myös linja-autoja, uusia kuorma-autoryhmiä ja perävaunuja pelkkien nykyisten raskaiden hyötyajoneuvojen sijaan. Uusien kaupunkiliikenteen linja-autojen pitäisi komission ehdotuksen mukaan olla myös täysin päästöttömiä vuonna 2030.

Lisäksi komissio ehdottaa, että vuoteen 2035 mennessä päästövähennyksen pitäisi olla 65 prosenttia ja 90 prosenttia vuoteen 2040 mennessä.

– Asetus ohjaa päästöttömien ajoneuvojen eli täyssähkö- ja vetyajoneuvojen valmistukseen ja myyntiin, ministeriön tiedotteessa sanotaan.

Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan Suomi aikoo muodostaa kantansa komission ehdotukseen. Neuvottelut raskaan kaluston päästörajoituksista alkavat tänä keväänä EU:n ministerineuvoston ympäristötyöryhmässä ja Euroopan parlamentissa, ministeriö toteaa.