Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjä syyttää taas länttä Ukrainan sodan pitkittämisestä

Venäjä on jälleen syyttänyt Yhdysvaltoja ja sen liittolaisia Ukrainan sodan pitkittämisestä. Puolustusministeri Sergei Shoigu sanoi puolustustapaamisessa, että sotaa pitkittääkseen maat ovat ryhtyneet lähettämään Ukrainaan raskasta aseistusta ja avoimesti kannustamaan Ukrainaa valtaamaan Venäjän hallinnassa olevia alueita takaisin.

Shoigun näkemys on, että näin toimimalla sotilasliitto Naton jäsenmaat päätyvät osallisiksi konfliktiin, joka voi eskaloitua arvaamattomasti.

Länsimaat ovat luvanneet lähettää Ukrainaan panssarivaunuja, ja lisäksi Ukraina on pyytänyt tukijoiltaan hävittäjiä ja pitkän kantaman ohjuksia.

Puolustusministeri Shoigu sanoi Venäjän joukkojen etenevän itäisessä Ukrainassa lähellä Bahmutia ja Vuhledaria. Kaupungit ovat taisteluiden keskiössä, ja taistelut ovat olleet eräitä raskaimmista Venäjän aloittaman hyökkäyssodan aikana.

Venäläisjoukot ovat yrittäneet piirittää ja saada Bahmutin haltuunsa jo kuukausien ajan, ja Venäjä on viime päivinä väittänyt edenneensä alueella.

Ukraina saa ainakin sata vanhaa taistelupanssarivaunua

Saksa, Hollanti ja Tanska toimittavat Ukrainalle lähikuukausina ainakin sata Leopard 1- panssarivaunua, maiden puolustusministeriöt kertovat. Maiden yhteisen lausunnon mukaan Ukrainalle tarjotaan myös tarvittava koulutus ja logistinen tuki panssareiden käyttöön.

Maat ilmoittivat toimituksesta tiistaina samaan aikaan, kun Saksan puolustusministeri Boris Pistorius teki yllätysvierailun Kiovaan. Maiden mukaan myös Belgia on osoittanut kiinnostusta osallistua toimituksiin.

Leopard 1 on vanhempi versio Leopard 2 -taistelupanssarivaunusta. Ukrainalle on luvattu aiemmin myös Leopard 2 -panssareita.

Kaikkiaan Saksa on hyväksynyt 178 Leopard 1 -panssarin toimittamisen Ukrainaan. Lopullinen määrä riippuu siitä, kuinka monta panssaria saadaan korjatuksi toimituskuntoon.