Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Haavisto pui tahmeaa Nato-taivalta Ruotsin-kollegan kanssa, Brysselin keskustassa suuri poliisioperaatio, Biden lupaa Turkin Erdoganille kaiken tarvittavan avun

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) tapaa tänään Ruotsin ulkoministerin Tobias Billströmin Helsingissä.

Ministerien kahdenvälisessä tapaamisessa keskustelunaiheina ovat Suomen ja Ruotsin jämähtänyt Nato-prosessi sekä Venäjän pian vuoden jatkunut hyökkäyssota Ukrainassa.

Ministerit osallistuvat yhdessä myös Hanasaaressa järjestettävään ulko- ja turvallisuuspoliittiseen seminaariin ja pitävät aamupäivällä yhteisen tiedotustilaisuuden.

Saamelaislapset kokevat huolta ilmastonmuutoksesta ja muiden suhtautumisesta saamelaisuuteen, kertoo selvitys

Saamelaislapsilla on vahva luontosuhde ja he kokevat huolta ilmastonmuutoksesta, käy ilmi lapsiasiavaltuutetun toimiston tekemästä selvityksestä.

Selvityksessä nousi esille myös saamelaislasten huoli muiden suhtautumisesta omaa kieltä, kulttuuria ja saamelaisten oikeuksia kohtaan. Lapset esimerkiksi välttelevät saamen kielten käyttöä tilanteissa, joissa he eivät tiedä, osaako keskustelukumppani saamea, tai jos he eivät itse koe osaavansa kieltä riittävän hyvin.

Selvitystä varten haastateltiin kuusi saamelaiseksi itsensä kokevaa lasta, ja selvityksen sähköiseen kyselylomakkeeseen vastasi 83 lasta. Otos kattaa arviolta seitsemän prosenttia selvityksen kohderyhmästä.

Pohjoisessa tänään jopa neljä astetta plussaa – pakkasasteita vain paikoitellen maan itäosissa

Tiistaina Suomen pohjoisosa saattaa olla maan lämpimin paikka. Lapissa lämpötila voi paikoitellen nousta kolmeen tai neljään plusasteeseen, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Etelässäkin elohopea pysyttelee pari astetta nollan yläpuolella. Pohjois-Karjalassa ja maan itäosissa saattaa olla pari astetta pakkasta.

Lämmin sää jatkuu etelässä torstaihin saakka, pohjoisessa on silloin jo selkeästi pakkasella. Öisin pakastuu lähes koko maassa.

Tiistai on koko maassa tuulinen.

Media: Brysselin keskustassa suuri poliisioperaatio aseistautuneiden epäiltyjen vuoksi

Belgian Brysselissä alkoi maanantaina illalla mittava poliisioperaatio, jossa etsittiin aseistautuneita epäiltyjä, kertovat Politico ja Times of Brussels -sanomalehti. Poliisioperaatio oli käynnissä Euroopan unionin hallintorakennukset sisältävässä kaupunginosassa.

Paikallismedian mukaan epäillyt paikannettiin Rue Boduognat -kadulla sijaitsevaan rakennukseen Euroopan komission rakennuksen lähellä. Operaatioon kerrotaan osallistuneen noin 30 poliisia, ja alueen yllä on nähty myös poliisihelikopteri.

Viranomaiset eivät ole vielä kommentoineet tarkemmin operaation kulkua tai sitä, kuinka monesta epäillystä on kyse.

Maanjäristyksissä kuollut Turkissa ja Syyriassa yli 4 300 ihmistä

Turkkia ja Syyriaa varhain maanantaina ravistelleen tuhoisan maanjäristyksen ja jälkijäristysten uhriluku jatkaa kasvuaan. Turkin viranomaiset kertoivat varhain tiistaina, että maassa kuolleiden määräksi on vahvistettu ainakin 2 921. Aiemmin kerrottiin yli 14 400 ihmisen loukkaantuneen.

Sortuneiden rakennusten raunioista on pelastettu elävänä tuhansia ihmisiä. Useita tuhansia rakennuksia on sortunut useassa kaupungissa Turkissa ja Syyriassa.

Syyrian puolella kuolleiden tuorein vahvistettu määrä on ainakin 1 444 ihmistä, eli maanjäristyksessä ja sen jälkijäristyksissä kuolleiden kokonaismäärä on nyt yli 4 300. (Lähde: AFP)

Noin 20 epäiltyä Isis-taistelijaa pakeni vankilasta Syyriassa maanjäristyksen seurauksena

Syyriassa ainakin 20 ihmistä on paennut vankilasta, jonka vangeista valtaosa on äärijärjestö Isisin taistelijoita. Asiasta kertoo vankilan virkamieslähde uutistoimisto AFP:lle. Vangit ryhtyivät kapinaan laitoksessa sen jälkeen, kun aluetta tärisytti Turkin puolella alkanut voimakas maanjäristys, joka vaurioitti vankilaa.

Lähellä Turkin rajaa sijaitsevassa vankilassa on noin 2 000 vankia, joista noin 1 300 on epäiltyjä Isisin taistelijoita. Paenneiden noin 20 vangin uskotaan olevan Isisin jäseniä.

Syyrian sotaa seuraava brittiläinen Syrian Observatory for Human Rights -järjestö ei voinut vahvistaa vankilapakoa, mutta vahvisti vankilakapinan. (Lähde: AFP)

Yhdysvaltain Biden lupaa Turkin Erdoganille kaiken tarvittavan avun maanjäristyksestä toipumiseen

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on luvannut Turkin vastinparilleen Recep Tayyip Erdoganille kaiken tarvittavan avun maanantain tuhoisasta maanjäristyksestä toipumiseen.

Valkoisen talon mukaan yhdysvaltalaisia avustusjoukkueita ollaan parhaillaan lähettämässä pelastustöiden tueksi Turkin katastrofialueelle.

Biden on kertonut olleensa syvästi surullinen kuullessaan uutiset Turkin tuhoisasta maanjäristyksestä. (Lähde. AFP)

Google vastaa Microsoftin haasteeseen tekoälyssä, julkaisee oman kilpailijansa suositulle ChatGPT:lle

Hakukoneyhtiö Google kertoo julkaisevansa oman ihmisen kanssa keskustelevan koneälynsä nimeltä Bard. Ohjelmalla Google vastaa Microsoftin haasteeseen tekoälymarkkinoilla.

Microsoft on sijoittanut miljardeja viime aikoina suureen suosioon nousseeseen ChatGPT-keskusteluohjelmaan. Sen on katsottu mahdollisesti uhkaavan Googlen hakukoneen asemaa, sillä Microsoftin uskotaan naittavan ChatGPT:n oman Bing-hakukoneensa kanssa.

ChatGPT:n on kehittänyt sanfranciscolaisyritys OpenAI. (Lähde: AFP)

Perun eteläosissa ainakin 15 ihmistä on kuollut maanvyöryissä

Etelä-Amerikassa Perussa ainakin 15 ihmistä on kuollut maan eteläosaa koetelleissa maanvyörymissä, paikalliset viranomaiset kertovat.

Lisäksi 20 ihmistä on loukkaantunut ja kaksi kateissa. Viranomaiset varoittavat, että uhriluku voi vielä nousta. Muta- ja kivivyöryt alkoivat alueella sunnuntaina runsaiden sateiden seurauksena.

Pahiten tuhoja kärsivät neljä kylää alueella, jota kutsutaan Nicolas Valcarceliksi. Maanvyöryt pyyhkäisivät todennäköisesti mukanaan kyliä lähellä olevilla kukkuloilla työskennelleet kaivostyöläiset, sanoi Arequipan kuvernööri Rohel Sanchez Canal N -televisiokanavalla. (Lähde: AFP)

Florida rusikoi kotonaan vierailleen Tampa Bayn – Luostariselle kauden 11. maali

Jääkiekon NHL:ssä Florida Panthers antoi Tampa Bay Lightningille kylmää kyytiä ja otti kotivoiton luvuin 7–1. Ottelun pistehirmu oli Floridan Matthew Tkachuk, joka teki kaksi maalia ja avusti kolme.

Floridan Eetu Luostarinen teki isäntien neljännen maalin toisen erän lopulla ohjaamalla Brandon Montourin laukauksen maaliin. Kyseessä oli siilinjärveläisen 11. osuma kuluvalla kaudella NHL:ssä.

Floridan suomalaiskapteeni Aleksander Barkov vietti jäällä reilut kymmenen minuuttia, mutta jäi tehopisteittä.