Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Palkkasotilasyhtiö Wagnerin johtajan mukaan Bahmutin pohjoisosissa käydään kovia taisteluita – Zelenskyin mukaan tilanne alueella on vaikeutunut

Itä-Ukrainassa sijaitsevan Bahmutin pohjoisosissa on käyty tänään kovia taisteluita, sanoo venäläisen palkkasotilasyhtiö Wagnerin omistaja Jevgeni Prigozhin. Asiasta ovat kertoneet uutistoimistot AFP ja Reuters, jonka mukaan Prigozhinin lausunnot on julkaistu hänen kanavallaan viestipalvelu Telegramissa.

Venäläisjoukot ovat yrittäneet piirittää ja saada Bahmutin haltuunsa jo kuukausien ajan, ja viime päivinä Venäjä on väittänyt edenneensä alueella. Taistelu Bahmutista on uutistoimisto AFP:n mukaan pisin ja verisin yhteenotto Venäjän vajaa vuosi sitten aloittaman hyökkäyssodan aikana.

Prigozhinin mukaan rajuja taisteluita käydään kaupungin pohjoisosissa jokaisesta kadusta, talosta ja portaikosta. Hän sanoi myös, etteivät ukrainalaisjoukot ole perääntymässä kaupungista.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puolestaan sanoi eilen, että ukrainalaisjoukot taistelevat Bahmutista niin pitkään kuin mahdollista.

Britannia arvioi, että ukrainalaisjoukkojen pääasialliset reitit Bahmutiin ovat todennäköisesti uhattuina. Tuoreessa tiedusteluraportissaan Britannian puolustusministeriö kertoo Venäjän onnistuneen myös edellisen viikon aikana hieman etenemään alueella, ja nyt ministeriö arvioi, että Ukrainan käyttämillä kahdella väylällä on suoran tulen vaara.

Lisäksi Wagner otti raportin mukaan aiemmin viikolla erittäin luultavasti haltuunsa reitin, joka yhdistää Bahmutin Siverskin kaupunkiin.

Ukraina voi raportin mukaan edelleen hyödyntää useita vaihtoehtoisia maastokuljetusreittejä, mutta Bahmut on silti enenevässä määrin eristyksissä.

Ukraina sanoo torjuneensa Venäjän hyökkäyksen Bahmutiin

Ukraina sanoi aiemmin torjuneensa Venäjän lauantaisen hyökkäyksen Bahmutin kaupunkiin. Ukrainan rajavartiolaitos ilmoitti, että sen sotilaat pysäyttivät venäläisten hyökkäyksen, minkä seurauksena neljä venäläistä kuoli ja seitsemän haavoittui.

Ukrainan apulaispuolustusministeri Hanna Maljarin mukaan Venäjän joukot ovat tällä viikolla yrittäneet kaikkensa murtaakseen Ukrainan puolustuksen ja piirittääkseen Bahmutin. Maljarin mukaan Venäjän joukot aloittivat voimakkaan hyökkäyksen Lymanin alueella.

– Mutta kiitos sotilaidemme sitkeyden, he eivät onnistuneet, Maljar sanoi.

Lauantaiaamuna Venäjän kerrottiin pommittaneen useita Ukrainan alueita maan itäosassa. Presidentti Zelenskyi sanoi päivittäisessä puheessaan lauantaina, että tilanne on vaikeutunut ja Venäjä on lisännyt joukkojaan hyökätessään maahan.

– Bahmutissa, Vuhledarissa, Lymanissa ja muilla alueilla on nyt erittäin vaikeaa, hän sanoi viitaten maan itäisiin etulinjan kaupunkeihin.

Scholz: Yksimielisyys Zelenskyin kanssa länsimaisista aseista

Saksan liittokansleri Olaf Scholzin mukaan Ukrainan presidentti Zelenskyin kanssa on yhteisymmärrys siitä, ettei länsimaiden Ukrainaan toimittamia aseita käytetä Venäjän alueella.

– Tästä asiasta vallitsee yksimielisyys, Scholz sanoi saksalaisen Bild am Sonntag -lehden haastattelussa.

Yksimielisyyden tavoitteena on "välttää eskaloituminen", Scholz sanoi.

Länsimaat ovat lähettäneet runsaasti aseapua Ukrainaan, ja uusia apupaketteja ollaan lähettämässä maahan lisää. Tammikuussa useat länsimaat lupasivat toimittaa Ukrainaan maan toivomia taistelupanssarivaunuja. Kanadan puolustusministeri Anita Anand kertoi lauantaina Twitterissä, että ensimmäinen Leopard 2 -tankki on lähetetty Kanadasta Ukrainaan.

Viimeksi perjantaina Italia, Ranska ja Yhdysvallat ilmoittivat uudesta aseapupaketista.

– Yhdessä liittolaistemme kanssa toimitamme taistelupanssarivaunuja Ukrainaan, jotta se voi puolustaa itseään. Olemme punninneet huolellisesti jokaisen asetoimituksen tiiviissä yhteistyössä liittolaistemme kanssa, alkaen Amerikasta, Scholz sanoi.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on verrannut länsimaiden väliintuloa toiseen maailmansotaan. Putin sanoi torstaina, että Venäjän täytyy toistuvasti torjua kollektiivisen lännen aggressio. Scholz tyrmäsi Putinin vertailun.

– Hänen sanansa ovat vain osa absurdeja historiallisia vertailuja, joilla hän oikeuttaa hyökkäyksensä Ukrainaan, Scholz sanoi.

– Mikään ei voi oikeuttaa tätä sotaa, Scholz lisäsi.

Liittokanslerin mukaan Putin ei ole uhkaillut häntä puhelimessa

Bild am Sonntagin haastattelussa Scholzilta kysyttiin, onko hän saanut Putinilta uhkauksia, kuten Britannian ex-pääministeri on sanonut saaneensa.

– Ei, Putin ei ole uhannut minua eikä Saksaa. Meidän puhelinkeskusteluissamme meidän erittäin eriävät näkemykset sodasta Ukrainassa tulevat erittäin selviksi, Scholz vastasi lehdelle.

– Teen erittäin selväksi Putinille, että ainoastaan Venäjä on vastuussa sodasta. Venäjä on hyökännyt naapurimaahansa ilman syytä ottaakseen osia Ukrainasta tai koko maan kynsiinsä, liittokansleri jatkoi.

Britannian entinen pääministeri Boris Johnson kertoi BBC:n mukaan aiemmin tällä viikolla, että Putin oli ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan käydyn puhelinkeskustelun aikana uhannut häntä ohjusiskulla.

Venäjä on kiistänyt Johnsonin väitteet. Venäjän hallinnon edustajan mukaan Johnson joko valehteli tai ei ymmärtänyt, mitä Putin hänelle sanoi.

Israelin ex-pääministeri Bennett: Putin lupasi, ettei surmaa Zelenskyiä

Israelin entinen pääministeri Naftali Bennett sanoo saaneensa Putinilta lupauksen siitä, ettei tämä surmaisi ukrainalaispresidentti Zelenskyiä. Bennett kertoo kohtaamisesta lauantaina omalla Youtube-kanavallaan julkaistussa liki viisituntisessa haastatteluvideossa, josta ovat kertoneet muun muassa uutistoimisto AP ja Times of Israel -lehti.

Bennett toimi Venäjän Ukrainassa käymän hyökkäyssodan alkuvaiheissa hetkellisesti neuvotteluiden välittäjänä ja vieraili muun muassa pikaisesti Moskovassa viime vuoden maaliskuussa.

Bennett sanoi haastattelussa kysyneensä Putinilta, aikooko tämä tappaa Zelenskyin. Putin oli hänen mukaansa vastannut, ettei tapa Zelenskyiä.

– Sanoin sitten hänelle: "Minun täytyy ymmärtää, että annat minulle sanasi, ettet tapa Zelenskyiä", Bennett sanoi haastattelussa.

– Hän sanoi: "En aio tappaa Zelenskyiä", Bennett lisäsi ja sanoi tapaamisen jälkeen soittaneensa Zelenskyille kertoakseen tälle asiasta.

Bennett sanoi haastattelussa myös, että neuvotteluiden aikana Putin olisi luopunut aikeistaan pyrkiä riisumaan Ukraina aseista ja että Zelenskyi olisi vuorostaan luvannut olla liittymättä sotilasliitto Natoon.

Sodan alkuvaiheessa käydyt neuvottelut eivät lopulta kantaneet hedelmää. Sittemmin Zelenskyi on muun muassa kertonut Ukrainan hakevan nopeutettua liittymistä Natoon.

Venäjän hyökätessä Ukrainaan Bennett oli ollut pääministerinä vasta hieman yli kuusi kuukautta. Hänen kautensa jäi lyhykäiseksi, sillä hänen koalitiohallituksensa kaatui jo kesällä sisäisten kiistojensa vuoksi.

-------

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.