Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Järjestöt: Yhtenäinen vaarailmoitus auttaisi viranomaisia saamaan tietoa avun tarpeessa olevista ihmisistä

Suomen pelastusalan keskusjärjestö (SPEK) ja Vanhus- ja lähimmäispalvelujen liitto (Valli) haluavat yhteiset käytännöt sille, miten kodin huoli- ja vaarailmoituksia käsitellään Suomessa.

Järjestöt esittävät, että yhtenäisen ilmoitusjärjestelmän perustaminen tulisi kevään vaalien jälkeiseen hallitusohjelmaan.

Pelastustoimilla on oma sähköinen vaarailmoituksensa, jolla voi kertoa viranomaisille palonvaarasta tai onnettomuusriskistä. Sen sijaan järjestöt arvioivat, että sosiaalihuollon huoli-ilmoitusten käytännöt vaihtelevat Suomessa kunnittain. Järjestöjen mukaan ohjeistukset ja huoli-ilmoitusten kanavat eivät ole riittävän saavutettavia.

SPEKin erikoistutkija Tarja Ojala kertoo tiedotteessa, ettei kansalaisilla ole riittävästi tietoa siitä, että huoli- ja vaarailmoituksen voi jättää viranomaiselle. Ojalan mukaan kuka tahansa voi tehdä ilmoituksen.

SPEK ja Valli: Auttaisi viranomaisia

SPEK ja Valli toteavat, että yhtenäisen ilmoitusjärjestelmän avulla viranomaiset voisivat saada aiempaa paremman käsityksen avun tarpeessa olevista ihmisistä ja mahdollistaa varhaisen tuen saannin.

Järjestöt toteavat tiedotteessaan, että vuoteen 2027 mennessä joka neljäs suomalainen on yli 65-vuotias.

– Kun ikääntyneen ihmisen kyky toimia itsenäisesti arjessa heikentyy, se kasvattaa vaaratilanteiden riskiä ja vaarantaa turvallista kotona selviytymistä. Mutta jos riskit tunnistetaan ja toimitaan ennakoivasti, tuetaan ikääntyneiden ihmisten kotona pärjäämistä ja voidaan jopa siirtää raskaiden sosiaali- ja terveyspalvelujen tarvetta myöhemmäksi, Vallin toiminnanjohtaja Virpi Dufva sanoo tiedotteessa.