Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koraanin Turkin lähetystön liepeillä polttanut Paludan sanoo, että idea tempaukseen tuli ruotsidemokraatteihin linkittyvän kanavan juontajalta – puolue kiistää yhteyden tapahtumiin

Tanskalais-ruotsalainen äärioikeistopoliitikko Rasmus Paludan kertoo ruotsalaislehti Dagens Nyheterille, ettei Koraanin polttaminen Turkin suurlähetystön lähellä ollut hänen oma ideansa, vaan häntä pyydettiin matkustamaan Ruotsiin mielenilmausta varten.

Paludanin mukaan idea tuli Youtubessa toimivan Riks-kanavan juontajalta Chang Frickilta ja erään äärioikeistolaisen sivuston toimittajalta, jota Paludan ei nimennyt.

Paludanin mukaan hän sai myös Frickiltä apua maksussa, joka vaadittiin lupahakemuksen käsittelyyn poliisissa. Frick vahvisti Dagens Nyheterille maksaneensa kyseisen maksun. Hänen mukaansa syynä oli se, että pankkisiirto Tanskasta Ruotsiin olisi kestänyt.

Frick sanoo kuitenkin Expressenille saaneensa tietää vasta maksun maksettuaan, että Paludan aikoisi polttaa Koraanin. Frickin mukaan hän yritti "vihjata", että Paludan voisi Koraanin polttamisen sijaan tehdä jotain muuta.

Frickin mukaan Paludan kertoi hänelle tarvitsevansa Koraanin. Tähän Frick taas totesi, että ei tiedä, mistä Koraanin voisi saada, mutta voisi kyllä järjestää Turkin lipun.

– En henkilökohtaisesti rohkaisisi ketään polttamaan uskonnollisia kirjoituksia tai tekisi sitä itse, Frick sanoi Expressenille.

Hänen mukaansa hän halusi antaa tukensa "Turkkia vastaan, ei muslimeiden ärsyttämiseksi".

"Tällainen tapahtuma herättää kysymyksiä"

Dagens Nyheter kuvailee Riksiä ruotsidemokraattien "viestintäkanavaksi". Myös Expressenin mukaan kyseessä on ruotsidemokraattien kanava. Riks itse kuvaa itseään Youtube-sivuillaan "konservatiiviseksi uutismediaksi".

Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun professori Kjell Engelbrekt sanoo Dagens Nyheterille, että Chang Frickin yhteys tapahtumiin on tässä valossa merkittävä tieto. Hänen mukaansa koko "ketju muistuttaa informaatio-operaatiota".

– Tämä on ehdottomasti huomionarvoista, ja ruotsidemokraateilta on kysyttävä kysymyksiä. Jos puolueena tuet Nato-jäsenyyttä, tällainen tapahtuma herättää kysymyksiä.

Myös Tukholman yliopiston valtiotieteen professori Göran Sundström totesi lehdelle, että ruotsidemokraattien tulee irtisanoutua tapahtumista.

– Tässä on kyse henkilöstä, joka tuki toimintaa, joka vaikeuttaa hallituksen työtä. Tämä henkilö työskentelee puolueen kanavalla, joten yhteys on ilmeinen, hän sanoi.

Ruotsidemokraattien lehdistöpäällikkö Oskar Cavalli-Björkman kiisti DN:lle, että puolueella olisi mitään tekemistä asian kanssa.

– Kysymykset asiasta tulee esittää niille, joita asia koskee.

Hän kuitenkin totesi, että sananvapauden laajemmassa mittakaavassa puolueen lähestymistapa on "kristallinkirkas".

– Sananvapaus on asia, jossa emme tee kompromisseja.

Koraaninpoltto Turkin suurlähetystön liepeillä suututti Turkin, joka on nyt sanonut, että Ruotsin on turha odottaa tukea Nato-jäsenyydelle. Tapahtumaketju nosti jälleen myös Suomessa keskusteluun spekuloinnin siitä, tulisiko maan edetä Natoon ilman Ruotsia.