Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HS: Huhtikuun eduskuntavaaleissa käynnissä vaalirahoituksen varustelukierre – elinkeinoelämän suurrahoitus sai SAK:nkin vastaiskuun

Kevään eduskuntavaaleissa on käynnissä vaalirahoituksen kaikkien aikojen varustelukierre, kirjoittaa Helsingin Sanomat (HS).

Lehden mukaan kierre alkoi neljä vuotta sitten. Keväällä 2019 Elinkeinoelämän keskusliiton linnakkeessa Eteläranta 10:ssä synkisteltiin SDP:n voittoa eduskuntavaaleissa ja uutta hallituskokoonpanoa. SAK:n ja sen keskeisten liittojen massiivinen vaalirahoituskampanja – Vapaiden valtakunta – oli tehnyt töitä etenkin SDP:n ja vasemmistoliiton ehdokkaiden eteen.

HS:n mukaan kampanjan budjetti oli lähes 1,5 miljoonaa euroa, josta noin 1,3 miljoonaa euroa käytettiin.

Lehden mukaan vuonna 2020 EK:n piireissä tultiin siihen tulokseen, että suuryritysten täytyy jakaa vaalirahaa jatkossakin mutta samantapaisen vaalirahayhdistyksen kautta kuin palkansaajilla oli. EK:n työvaliokunta linjasi Pro Markkinatalous -yhdistyksen perustamisesta. Yhdistystä rahoittavat muiden muassa EK, TT-säätiö ja suurimmat työnantajaliitot. Pro Markkinatalous jakaa huhtikuun eduskuntavaaleissa vaalirahaa yli 1,5 miljoonaa euroa.

– Se oli vastaveto Vapaiden valtakunnalle, haluttiin tasata puntit, sanoo mediakonserni Keskisuomalaisen konsernijohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi HS:lle.

Kangaskorpi kuuluu sekä EK:n että Pro Markkinatalouden hallitukseen.

Elinkeinoelämän nokitus pakotti palkansaajapuolen uuteen vastaiskuun.

SAK ei ollut aikeissa toistaa Vapaiden valtakuntaa kevään eduskuntavaaleissa. Viime viikolla se kuitenkin julkisti Pro Reilumpi Yhteiskunta -vaalitukiyhdistyksen. Yhdistys pyrkii jakamaan 750 000 euroa eri puolueiden ehdokkaille. Jos mukaan tulee ammattiliittoja, tuen kokonaissumma nousee.

Yhdistyksen vetäjä, SAK:n johtaja Jyrki Konola harmittelee HS:ssä vaalirahoituksen varustelukierrettä, jonka taustalla hänen mukaansa on EK:n "tahallinen tai tahaton" väärinymmärrys. Konolan mukaan Vapaiden valtakunta ei tukenut viime eduskuntavaaleissa suoraan ehdokkaita, vaikka EK niin väittää.

Helsingin Sanomat kirjoittaa, että EK:n ja SAK:n kilpavarustelu vaalirahassa todennäköisesti nostaa kampanjoiden kokoa entisestään ja se taas siirtää politiikan kulisseissa valtaa etujärjestöille. Lehden mukaan vaalirahoituksen paisuminen on demokratian ongelma, koska se auttaa vanhaa eliittiä säilyttämään asemansa.