Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Työkuormitus on kasvanut terveysalalla ja poliisitoimessa, Turkin ulkoministeri hieroo hävittäjäkauppoja vierailullaan Yhdysvalloissa

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Työkuormitus on kasvanut terveysalalla ja poliisitoimessa

Työkuormitus on kasvanut muun muassa terveysalalla ja poliisitoimessa, käy ilmi eläkevakuutuslaitos Kevan julkisen alan työhyvinvointia viime vuonna selvittäneestä tutkimuksesta.

Terveysalalla useampi kuin joka toinen arvioi, ettei aikaa tai henkilöresursseja ole riittävästi ja kokee työnsä fyysisesti kuormittavaksi.

Valtion poliisitoimessa työ koetaan nimenomaan henkisesti raskaaksi. Poliisitoimen sekä vankeinhoidon työpaikoilla kaksi viidestä työntekijästä arvioi työhyvinvoinnin kehittyneen huonompaan suuntaan.

Tutkimukseen haastateltiin puhelimitse 3 700 palkansaajaa elo- ja marraskuun välisenä aikana.

Turkin ulkoministeri hieroo hävittäjäkauppoja vierailullaan Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa vieraileva Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu on yrittänyt jouduttaa F-16-hävittäjäkauppoja tapaamisessaan virkaveljensä Antony Blinkenin kanssa keskiviikkona.

Cavusoglu kertoi ulkoministerien tavatessa, että hävittäjäkauppa olisi Turkin ja Yhdysvaltain yhteisten strategisten intressien mukainen.

Yhdysvalloissa päättäjien on arveltu haluavan käyttää hävittäjäkauppoja vipuvartena, jolla Turkki saataisiin hyväksymään Suomi ja Ruotsi Naton uusiksi jäsenmaiksi. Päätös asekaupasta on lopulta Yhdysvaltain kongressin käsissä. (Lähde: AFP)

Pentagon: Yhdysvallat ei ole valmis toimittamaan Abrams-taistelupanssarivaunuja Ukrainalle

Yhdysvallat ei ole tällä hetkellä valmis toimittamaan kehittyneitä Abrams-taistelupanssarivaunujaan Ukrainalle, kertoo puolustusministeriö Pentagonin edustaja.

Toimittajille puhunut puolustusministeriön alivaltiosihteeri Colin Kahl perusteli ratkaisua vaunujen huolto- ja koulutusvaikeuksilla.

Saksaa ja sen liittolaisia on vaadittu toimittamaan Ukrainalle Leopard-taistelupanssarivaunuja. Wall Street Journalin mukaan Saksa ei toimita eikä anna liittolaistensa toimittaa saksalaisvalmisteisia vaunuja Ukrainaan, ellei Yhdysvallat lähetä omiaan. (Lähde: AFP)

NBC: Yhdysvallat ei anna Ukrainan pyytämiä pitkän kantaman ohjuksia

Yhdysvaltojen puolustusministeriö Pentagonin alivaltiosihteeri Colin Kahl on kertonut uutiskanava NBC:n mukaan toimittajille tiedotustilaisuudessa, ettei Yhdysvallat aio antaa Ukrainalle sen kuukausien ajan pyytämiä pitkän kantaman ATACM-ohjuksia.

Kahlin mukaan Ukraina voi muuttaa taistelutilannetta ilman ATACM-ohjuksia. Hän lisäsi, että Yhdysvallat voi mahdollisesti myöhemmin antaa ohjuksia Ukrainalle, mutta nyt ei ole sen aika.

ATACM-ohjuksilla voisi iskeä myös Venäjälle. Kahl sanoi, että Ukraina tekee itse omat ratkaisunsa, mutta Yhdysvallat ei tällä hetkellä aio tukea iskuja Venäjän rajojen sisäpuolelle.

Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern eroaa

Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern eroaa tehtävästään, kertoo muun muassa Guardian. Ardern jättää paikkansa 7. helmikuuta mennessä.

Ardern kertoi Uuden-Seelannin työväenpuolueen vuotuisessa puoluekokouksessa, ettei hänellä ole enää voimia jatkaa tehtävässä.

Ardern ilmoitti samalla, että Uudessa-Seelannissa järjestetään vaalit 14. lokakuuta.

Ardern on toiminut Uuden-Seelannin pääministerinä lokakuusta 2017 alkaen.

Ruotsissa annetaan tuomio jutussa, jossa kahta veljestä syytetään törkeästä vakoilusta Venäjän hyväksi

Ruotsissa on tänään määrä antaa tuomio jutussa, jossa kahta veljestä syytetään törkeästä vakoilusta Venäjän hyväksi.

Molempia syytetään törkeästä vakoilusta vuosien 2011–2021 välillä.

Veljeksistä vanhempi työskenteli useissa Ruotsin keskeisissä turvallisuuselimissä, muun muassa turvallisuuspoliisi Säpossa. Syyttäjän mukaan veljekset hankkivat tietoja viranomaisilta ja luovuttivat niitä Venäjälle ja sen sotilastiedustelupalvelu GRU:lle.

Syytetyillä miehillä on iranilainen tausta, mutta he ovat Ruotsin kansalaisia.

Israelin korkein oikeus vaatii ministerivaihtoa - Netanjahun hallituksen jäsenellä veronkiertotuomio

Israelin korkein oikeus on määrännyt pääministeri Benjamin Netanjahun uutta hallitusta vaihtamaan yhden hallituksensa jäsenistä ministerinpaikoiltaan.

Sisäministeri ja terveysministeri Aryeh Deri ei tuomioistuimen mukaan kelpaa virkoihin, sillä hänellä on kontollaan viimeaikainen veronkiertotuomio. Päätöksen puolesta äänesti 10 tuomaria ja sitä vastaan vain yksi.

Netanjahun hallituskoalition jäsenet arvostelivat ankarasti päätöstä ja vannoivat jatkavansa suunnitelmaa korkeimman oikeuden valtaoikeuksien kaventamisesta. (Lähde: AFP)

Yhdysvalloissa syntynyt 115-vuotias espanjalaisnainen tiettävästi maailman vanhin ihminen

Vuonna 1907 Yhdysvaltojen San Franciscossa syntynyt Maria Branyas Morera, 115, on tiettävästi maailman vanhin ihminen, sanoo Guinnessin ennätyskirjan edustaja. Asiaa ei ole vahvistettu.

Espanjan koillisosassa Olotin kaupungissa asuva Branyas Morera on kokenut kaksi maailmansotaa, Espanjan sisällissodan ja espanjantaudin. Branyas Morera sai koronavirustartunnan pian 113-vuotissyntymäpäivänsä jälkeen, mutta selvisi siitäkin.

Branyas Moreran perhe palasi Espanjaan 1915.

Edellinen tiettävästi maailman vanhin ihminen, ranskalainen Lucile Randon, kuoli tiistaina 118-vuotiaana. (Lähde: AFP)

MM-rallikausi vauhtiin Monte Carlon kahdella iltaerikoiskokeella

Rallin MM-sarja starttaa tänään, kun Monte Carlo -ralli alkaa myöhäisillassa. Illan ensimmäinen erikoiskoe saadaan vauhtiin kello 21.05 Suomen aikaa, ja avauspäivän toinen ek alkaa kello 22.03.

Toyotan Kalle Rovanperä lähtee kauteen puolustavana mestarina otettuaan tittelin varsin suvereenisti kautta aikain nuorimpana rallin maailmanmestarina. Suomalaisittain tämän kauden mestaruustaistoon toivotaan myös Esapekka Lappia, joka korvasi Hyundailla tallin jättäneen Ott Tänakin. Virolaistähti Tänak ajaa tällä kaudella M-Sport Fordin riveissä.

Ottawan tähti Brady Tkachuk takoi hurjat tehot

Jääkiekon NHL:ssä Ottawa Senators voitti Pittsburgh Penguinsin jatkoajalla 5–4. Ottawan ykkösnimi oli toisen polven NHL-hyökkääjä Brady Tkachuk, joka takoi ottelussa tehot 1+3. Tkachukin käsialaa oli Ottawan jatkoaikamaali.

Tkachukin ohella Ottawan puolustaja Thomas Chabot oli myös iskussa syöttämällä kolme maalia.

Pittsburghin tehopelaajia olivat kolme pistettä keränneet kokeneet Sidney Crosby ja Jevgeni Malkin. Crosby syötti kolme maalia ja Malkin teki yhden sekä syötti kaksi osumaa.

Pittsburghin Kasperi Kapanen jäi ottelussa pisteittä.