Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjän ulkoministeri toisteli lehdistötilaisuudessaan enimmäkseen tutuksi käynyttä retoriikkaa – Niinistön puhetta koskenut sanavalinta kiinnitti asiantuntijan huomion

Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin vuotuinen lehdistötilaisuus noudatti keskiviikkona suurilta linjoiltaan tutuksi tullutta Venäjän poliittisen johdon retoriikkaa.

Kremlin versiossa länsimaat ovat syypäät kaikkeen, EU on Yhdysvaltojen ja Naton talutusnuorassa ja Venäjä on ainoastaan vastannut lännen aloittamaan hybridisodankäyntiin.

Lavrovin puheissa kuultiin vain vähän mitään uutta, sanoo Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Moshes STT:lle.

– Hän puhuu niille, jotka ovat jo hänen puolellaan, Moshes sanoo.

Kolmituntisen lehdistötilaisuuden aluksi Lavrov piti oman puheenvuoronsa, jonka jälkeen hän vastasi toimittajien kysymyksiin. Kysymykset olivat enimmäkseen varsin helppoja, Moshes toteaa.

– Lavrov on kokenut ja hyvä puhuja. Hän on aina ollut valmis tarttumaan vaikeisiin kysymyksiin ja olemaan tarvittaessa itsevarma ja hyökkäävä, Moshes sanoo.

Harvoja haastavampia kysymyksiä oli Sky Newsin kysymys siitä, millä tavalla Venäjä kunnioitti kansainvälistä oikeutta lähettäessään joukkonsa Ukrainaan viime vuoden helmikuussa. Lavrov turvautui kiertelevässä vastauksessaan jälleen muun muassa Yhdysvaltojen syyttelyyn muiden asioihin puuttumisesta.

"Ainoa hetki, jossa Lavrovilla ei ollut vastausta"

Suomi nousi esiin, kun islantilaisen radiokanavan toimittaja kysyi Lavrovilta kommenttia presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuheeseen, jossa tämä muun muassa rinnasti Vladimir Putinin ja Josif Stalinin.

Moshes pitää yhtä seikkaa vastauksessa kiinnostavana.

– Se oli ainoa hetki, jossa Lavrovilla ei ollut vastausta. Hän kutsui Niinistön vertausta primitiiviseksi, mutta ei sanonut sitä vääräksi, Moshes sanoo.

– Kreml ja Lavrov eivät pystyneet kiistämään tämän vertauksen sisältöä.

Muutoin Lavrov toisteli Suomenkin osalta moneen kertaan kuultuja lausuntoja: Suomen ja Ruotsin mahdollisesta Natoon liittymisestä vedetään johtopäätökset, ja Venäjän puolella rajaa ryhdytään "asiaankuuluviin sotilaallisiin ja teknisiin toimenpiteisiin".

Viesti Kiinalle

Vastatessaan Venäjän ja Kiinan suhteita koskeneeseen kysymykseen Lavrov kehui maiden suhteiden laatua.

Ulkoministeri kuitenkin myös sanoi uskovansa, että Kiina ymmärtää riskit, joita länsijohtoisen globalisoituneen järjestelmän osana olemiseen Lavrovin mukaan liittyy.

– Selvästi kyseessä on jonkinlainen viesti. Se voi olla jonkinlainen reaktio odotuksiin diplomaattisista neuvotteluista Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä, Moshes arvioi.

Yhdysvaltalaisen viranomaislähteen mukaan Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin on määrä vierailla Pekingissä helmikuun alussa. Blinkenin uskotaan tapaavan ainakin Kiinan ulkoministerin ja mahdollisesti myös presidentin, kertoi uutistoimisto AFP tiistaina.

Myös Yhdysvaltain valtiovarainministerin Janet Yellenin on määrä vierailla Kiinassa piakkoin.

Ei viitteitä neuvotteluhaluista

Ukrainan kannalta Lavrovin puheista voi päätellä sen, että sota jatkuu, Moshes sanoo.

Lavrov teki myös selväksi, ettei Venäjä aio neuvotella Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa.

– Epäsuorasti sama narratiivi jatkui siitä, että Ukrainan tulisi hyväksyä aluemenetykset, mitä ei tule tapahtumaan, Moshes sanoo.

Lavrov myös vertasi lännen nykypolitiikkaa Venäjää kohtaan Hitleriin ja holokaustiin.

– Se osoittaa tiettyä radikalismia ajattelussa Venäjän sisällä. Jos Venäjän johto todella ajattelee näin, saatamme olla vaarallisemmassa tilanteessa kuin luulemme. Jos se on vain poleeminen työkalu, kyseessä on tietysti eri asia, Moshes sanoo.