Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Öljyjätti ExxonMobil vähätteli ilmastonmuutosta omien asiantuntijoidensa lausunnoista huolimatta, kertoo tuore tutkimus

Yhdysvaltalainen öljyjätti ExxonMobil vähätteli ilmastonmuutosta julkisesti huolimatta yhtiön omien asiantuntijoiden lausunnoista, paljastaa tuore tutkimus. Vertaisarvioitu tutkimus on julkaistu Science-julkaisussa.

Harvardin yliopiston ja Potsdamin ilmastontutkimusinstituutin tutkimuksen mukaan asiantuntijat varoittelivat yhtiötä ilmastonmuutoksen ja fossiilisten polttoaineiden yhteydestä jo 1970-luvulla.

– He mallinsivat ja ennustivat ilmastonmuutoksen tyrmistyttävällä täsmällisyydellä vain, jotta yhtiö voisi seuraavat vuosikymmenet kiistää ilmastonmuutostieteen, sanoi Geoffrey Supran, yksi tutkimuksen tekijöistä.

Supranin mukaan ExxonMobilin asiantuntijoiden tiedot ja tutkimukset ilmastonmuutoksesta olivat yhteneväisiä muiden tutkijoiden kanssa.

– He tiesivät yhtä paljon kuin riippumattomat, akateemiset ja hallitusten omat tutkijat tiesivät, ja oletettavasti he tiesivät kaiken tarvitsemansa ryhtyäkseen toimiin ja varoittaakseen ihmisiä.

Yhtiötä on syytetty vuosien ajan siitä, että se on tiennyt ilmastonmuutoksen vaaroista jo vuosikymmeniä sitten.

Yhtiötä vastaan on nostettu Yhdysvalloissa useita oikeuskanteita, minkä lisäksi sitä vastaan on kohdennettu aktivistikampanja "Exxon Knew" eli "Exxon tiesi". Myös Euroopan parlamentti ja Yhdysvaltain kongressi ovat kuulleet yhtiötä sen toiminnasta.

ExxonMobil syntyi vuonna 1999 Exxonin ja Mobil Oilin yhdistyessä.

Asiantuntijat tekivät kymmeniä vertaisarvioituja tutkimuksia

Useat yhtiön asiantuntijat todistivat ilmastonmuutosmallinnuksien puolesta Yhdysvaltain kongressin edessä vuonna 2019.

– Olimme erinomaisia tutkijoita, sanoi tuolloin Martin Hoffert vuonna 1982 tehdystä ilmastoennusteesta.

Tuoreen tutkimuksen mukaan yhtiö ilmastonmuutosasiantuntijat varoittelivat yhtiötä vertaisarvioiduilla tutkimuksilla yhteensä 72 kertaa vuosina 1977–2002.

ExxonMobilin johtoporras on viitannut ilmastonmuutosvaroituksille kintaalla.

– Ennusteet perustuvat täysin todistamattomille mallinnuksille tai enemmänkin spekulaatioille, sanoi yhtiön toimitusjohtaja Lee Raymond vuonna 1999.

Hänen seuraajansa puolestaan julisti mallinnukset epäpäteviksi. Nykyinen ExxonMobilin tiedottaja Todd Spitler totesi tuoreimman tutkimuksen esiin nostamien asioiden "nousseen pintaan useita kertoja viime vuosien aikana".

– Joka kerta meidän vastauksemme on sama: he, jotka puhuvat "Exxon Knewsta", ovat väärässä johtopäätöksissään, sanoi Spitler.

Inside Climate News ja Los Angeles Times kertoivat vuonna 2015, että ExxonMobil oli pitkään tietoinen siitä, että ilmastonmuutos on todellinen ja seurausta ihmisten toimista.