Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sisäministeriö teettää turvallisuusalasta laajan selvityksen, joka toimii mahdollisten lakimuutosten pohjana

Sisäministeriö teettää turvallisuusalan toiminnasta laajan selvityksen, kertoo sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.). Mikkonen sanoo STT:lle, että selvitys toimisi mahdollisten lakimuutosten pohjana.

Mikkosen mukaan työryhmän työhön otetaan mukaan edustajia myös muista ministeriöistä, poliisilta sekä turvallisuusalan yrityksistä.

– On paljastunut useita tapauksia lyhyessä ajassa, jotka vaativat poliisitutkintaa. On tärkeä huolehtia siitä, että ihmiset voivat luottaa joka ikiseen turvallisuusalan toimijaan. Sen takia on aihetta katsoa kokonaisuutta vielä laajemmin, Mikkonen sanoo.

Mikkonen oli aiemmin pyytänyt Poliisihallitukselta selvitystä siitä, miten poliisi valvoo turvallisuusalan yritysten ja yksittäisten vartijoiden toimintaa. Ministerin mukaan tässä ajassa ei saatu vastauksia kaikkiin valvontaan liittyviin kysymyksiin eikä siihen, millaisia muutoksia alan koulutus ja muu sääntely mahdollisesti vaativat.

Työryhmä on tarkoitus koota mahdollisimman nopeasti, ja sen työn on tarkoitus valmistua kevään aikana.

– Jos puhutaan lakimuutoksista, tässä hallituksessa niitä ei ehditä tekemään. Mutta jos on muita toimia, katsotaan, onko niitä mahdollista vielä tehdä.

Erilainen koulutus eri tehtäviin?

Ministeri kertoi selvityksen olemassaolosta maanantaina.

Viikonloppuna nainen kuoli Espoossa kauppakeskus Isossa Omenassa vartijoiden voimankäyttötilanteessa. Poliisi tutkii kuolemaa epäiltynä kuolemantuottamuksena. Aiemmin joulukuussa Itä-Uudenmaan poliisi kertoi tutkivansa järjestyksenvalvojien epäiltyjä väkivaltaisuuksia pääradan juna-asemien yhteydessä pääkaupunkiseudulla.

Mikkonen pitää tärkeänä, että alaa koskevat rikostutkinnat selvitetään ja että ala myös itse tekee toimenpiteitä luottamuksen rakentamiseksi.

Hän perehtyi Poliisihallitukselta saamaansa selvitykseen tiistaina. Selvityksessä Poliisihallitus toi esille, että turvallisuusalan valvonnassa on alueellisia eroavaisuuksia. Mikkosen mukaan on tärkeää huolehtia, että valvonta on yhdenmukaista ja riittävää koko maassa.

Hän sanoo myös, että alalla työskennellään hyvin vaihtelevissa työtehtävissä ja -ympäristöissä, kuten kauppakeskuksissa, tapahtumissa, virastoissa ja tehdasalueilla.

– Tulisiko työntekijöillä olla erityyppisissä tilanteissa eri vaatimuksia koulutuksen suhteen? Se on mielestäni yksi asia, jota on syytä tarkastella.

Valiokuntajohto penää alan vastuuta

Eduskunnan hallintovaliokunnan johtajat peräänkuuluttavat turvallisuusalan yritysten vastuuta ja tarvetta perehtyä alan koulutusvaatimuksiin. Mahdollisten lakimuutosten he uskovat jäävän ensi vaalikauden asiaksi.

Suomen sisäisen turvallisuuden asioita käsittelevän valiokunnan puheenjohtaja Mari Rantanen (ps.) pitää selvänä, että turvallisuusalan mahdollisuuden kajota ihmisten perusoikeuksiin pitää perustua luottamukseen siitä, että mahdollisuutta käytetään oikein.

– Vetoaisin voimakkaasti alan yrityksiin. Heillä on valtava vastuu siinä, mitkä yritysten arvot ovat, millainen on yrityskulttuuri ja kuinka toimintaa johdetaan, Rantanen sanoo.

Hän peräänkuuluttaa sen odottamista, että uutisoituja tapauksia koskevat selvitykset valmistuvat.

– Olettaisin, että viimeistään ensi hallituskaudella asia kunnolla perataan, hän vastaa kysymykseen mahdollisista lakimuutoksista.

Pohja ensi hallitukselle

Myös valiokunnan varapuheenjohtaja Mari-Leena Talvitie (kok.) pitää tärkeänä, että esiin tulleet ylilyönnit tutkitaan perin pohjin.

Talvitie huomauttaa, että lainsäädäntömuutokset ottavat aina aikansa. Nykyisen hallituksen ja eduskunnan työtä rajoittaa jo alle kahden kuukauden päässä häämöttävä vaalitauko, jota ennen eduskunta kiireisesti purkaa työlistaansa.

– On tärkeää, että selvitystyö tehdään. Se on selkeä pohja ensi vaalikaudelle, Talvitie sanoo.

Talvitie nostaa Rantasen tavoin esille alan työkulttuurin. Lisäksi molempien mukaan on hyvä käydä läpi, ovatko alan koulutusvaatimukset riittäviä.

– Sen jälkeen, kun olemme saaneet selvityksen, on tärkeää käydä läpi, onko alalla lainsäädäntötarpeita ja koulutukseen liittyviä asioita, hän sanoo.

Rantanen ja Talvitie molemmat muistuttavat, että vartijoina ja järjestyksenvalvojina työskentelee yli 50 000 ihmistä ja että esille tulleet epäkohdat kohdistuvat melko pieneen joukkoon.