Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Bidenin varapresidenttikauden aikaisia salaisia asiakirjoja löytyi ajatushautomosta – toimitettu kansallisarkistolle

Washingtonissa sijaitsevan ajatushautomon tiloista on löytynyt salaisia asiakirjoja, jotka ovat peräisin ajalta, jolloin Yhdysvaltain nykypresidentti Joe Biden toimi Barack Obaman varapresidenttinä. Valkoinen talo kertoi asiasta maanantaina.

Bidenin kerrotaan toisinaan hyödyntäneen ajatushautomon tiloja toimistotilana. Bidenin asianajajat löysivät asiakirjat viime marraskuussa tyhjentäessään kyseistä toimistotilaa. Bidenin edustajan mukaan asianajat toimittivat asiakirjat kansallisarkistolle, jonka vastuulla kaikki edellä mainitun kaltaiset materiaalit ovat.

– Valkoinen talo tekee yhteistyötä kansallisarkiston ja oikeusministeriön kanssa, Bidenia edustava Richard Sauber kertoi.

Sauberin mukaan Penn Biden Centeristä löytyi pieni määrä asiakirjoja, jotka oli merkitty salaisiksi. Asiakirjat olivat olleet lukitussa kaapissa.

– Asiakirjat eivät olleet minkään aiemman pyynnön tai selvityksen alaisena, Sauber sanoi.

Hän kertoo presidentin asianajajien tehneen myös yhteistyötä varmistaakseen, että kaikki Obaman ja Bidenin hallinnon aikaiset asiakirjat ovat asianmukaisesti kansallisarkiston hallussa.

CBS News: Asiakirjoissa ei ole ydinsalaisuuksia

Yhdysvaltalainen CBS News kertoi oikeusministeri Merrick Garlandin nimittäneen liittovaltion syyttäjän käymään läpi asiakirjat, minkä lisäksi liittovaltion poliisi FBI tutkii tapausta.

Uutiskanavan mukaan selvitys koskee noin kymmentä asiakirjaa. Asiakirjojen sisältöä läheisesti tuntevan lähteen mukaan niistä yhdessäkään ei ole ydinsalaisuuksia.

Elokuussa FBI takavarikoi maan entisen presidentin Donald Trumpin Mar-a-Lagon kartanosta Floridassa liki 11 000 asiakirjaa. Niistä satakunta on luokiteltu salaisiksi, ja osa erittäin salaisiksi.

Oikeusministeriön mukaan nämä asiakirjat ovat valtion omaisuutta. Salaisten asiakirjojen siirtäminen rikkoo vakoilulakeja. Asiakirjojen kerrotaan muun muassa sisältäneen arkaluontoista tiedustelutietoa Kiinaan ja Iraniin liittyen, sekä ydinsalaisuuksia.

Trumpia oli useaan otteeseen pyydetty tekemään yhteistyötä asiakirjojen hakemiseksi Floridasta, jonne ne oli viety Valkoisesta talosta sen jälkeen, kun Trump hävisi vuoden 2020 presidentinvaalit.

Trump oli jättänyt vastaamatta pyyntöihin, ja lopulta viranomaiset tekivät hänen kartanoonsa kotietsinnän.