Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kevin McCarthy pääsi jo lähelle puhemiesnimitystä – Yhdysvaltain edustajainhuone ei onnistunut päättämään puhemiehestä 13. äänestyksessäkään, äänestykset jatkuvat aamuyöstä Suomen aikaa

Yhdysvaltojen kongressin edustajainhuone joutuu äänestämään puhemiehestään jo 14. kerran. Edustajat eivät onnistuneet 13. äänestyksessä taaskaan päättämään uudesta puhemiehestä, kertoi muun muassa New York Times. Perjantai-iltana Suomen aikaan järjestetyssä 13. äänestyksessä puhemieheksi halajavaa republikaanien Kevin McCarthya äänesti 214 edustajaa, mutta määrä ei vieläkään riittänyt valintaan.

Seuraavaa äänestystä päätettiin lykätä iltaan paikallista aikaa. Äänestys järjestetään aamuviideltä lauantaina Suomen aikaa.

McCarthyn valinta jäi jo 12. yrityksellä vain muutaman äänen päähän, kun vähemmistössä olevien demokraattien lisäksi seitsemän McCarthyn puoluetoveria äänesti muita ehdokkaita. 13. äänestyksessä sisäinen oppositio oli kutistunut kuuteen.

McCarthyn leirissä toivottiin uusien käännynnäisten lisäävän painetta jäljellä olevia kapinoitsijoita kohtaan, mutta toistaiseksi vastustajien kova ydin on pysynyt lujana. McCarthy ja hänen tukijansa vaikuttivat kuitenkin olevan tyytyväisiä saavuttamaansa edistykseen.

– Minä saan ne äänet, McCarthy julisti CNN:lle 13. äänestyskierroksen jälkeen.

Apua kapinallisten käännytystyöhön ehdittiin perjantaina pyytää muun muassa entiseltä presidentiltä Donald Trumpilta, joka jo keskiviikkona yritti ylipuhua kapinallisia McCarthyn taakse.

Perjantaina 12. äänestyksessä McCarthy sai ensimmäistä kertaa enemmän ääniä kuin demokraattien vähemmistöjohtaja Hakeem Jeffries. McCarthy sai 213 ääntä ja Jeffries 211. Jeffriesin äänimäärä putosi yhdellä aiemmista päivistä, sillä Marylandin demokraattiedustaja David Trone oli kauan aikaa sitten sovitussa leikkauksessa. 13. äänestykseen Trone oli palannut käsi paketissa ja sairaalan sukat jalassaan.

McCarthya vastaan kapinoivien äänet jakautuivat 12. äänestyksessä oklahomalaiselle Kevin Hernille ja ohiolaiselle Jim Jordanille. 13. yrityksellä vastustajien kaikki äänet menivät Jordanille.

Äänestyksiä jatketaan, kunnes puheenjohtaja saadaan valittua.

Äänestykset jatkuvat neljättä päivää

Puhemiehestä äänestettiin perjantaina jo neljättä päivää. Tiistain, keskiviikon ja torstain aikana ehdittiin äänestää tuloksetta yhteensä 11 kertaa.

Yhdysvaltain kolmanneksi korkea-arvoisimpaan poliittiseen virkaan pyrkivää McCarthya kampittaa oman puolueen laitaoikeiston kapinallinen änkyräsiipi, joka on sitkeästi äänestänyt häntä vastaan. Alun perin muodollisuutena pidetty äänestys on muuttunut poikkeuksellisen tulehtuneeksi poliittiseksi kädenväännöksi.

Vastustajilla ei ole ollut niinkään huomauttamista McCarthyn poliittisesta linjasta, vaan sen puutteesta. Vastustajat pitävät McCarthya pyrkyrinä, jolla ei edes ole varsinaista ideologiaa.

McCarthy tukijoineen on käynyt viime päivinä lukuisia neuvotteluita vastustajiensa kanssa, ja hänen on raportoitu tehneen lukuisia myönnytyksiä.

Edustajainhuoneessa edustajaksi valitut odottavat virkavalansa vannomista, joka voidaan tehdä vasta puhemiehen valinnan jälkeen. Kongressi ei voi aloittaa toimintaansa ennen kuin puhemies on valittu.

Puhemiesvalinta on virallisesti pisin johtajuustaistelu edustajainhuoneessa sitten 1800-luvun puolenvälin. Silloinen umpisolmu edelsi maan sisällissotaa.