Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viideskin edustajainhuoneen äänestys tuotti Yhdysvalloissa saman tuloksen: puhemiestä ei saatu valittua – puhemiesvalintaa hankaloittaa muutama vastarannan kiiski

Yhdysvalloissa kongressin edustajainhuoneen kriisi jatkuu. Edustajainhuone ei saanut valittua itselleen puhemiestä viidennelläkään kierroksella.

Epävirallisen laskennan perusteella tulokset säilyivät edelleen muuttumattomina, ja puhemieheksi kaavailtu republikaanien Kevin McCarthy sai edelleen vain 201 ääntä.

Republikaanien äärilaidan ehdokas Byron Donalds näyttää olevan saamassa 20 ääntä, kuten edelliselläkin kierroksella.

Heti ei ollut selvää, äänestetäänkö tänään vielä kuudennen kerran.

Puhemiehestä äänestettiin jo tiistaina kolme kertaa, mutta McCarthyn menestys ei silloinkaan ollut häävi. Kahdella ensimmäisellä kierroksella hän sai 203 ääntä ja kolmannella 202 ääntä, kun valintaan olisi tuolloin tarvittu 218 ääntä.

Kongressi ei voi aloittaa toimintaansa ennen kuin puhemies on valittu. Tilanne on poikkeuksellinen, sillä yleensä edustajainhuoneen puhemiehen valinta on ollut lähinnä muodollisuus.

McCarthy vakuutti tiistaina, ettei tule jättämään tällä kertaa kisaa kesken kuten teki vuonna 2015. Tuolloinkaan McCarthy ei onnistunut saamaan taakseen riittävästi kannatusta, jotta olisi tullut valituksi Yhdysvaltain kolmanneksi korkeimpaan virkaan presidentin ja varapresidentin jälkeen.

Tutkija: Kaaos voi houkutella republikaanien oikeistosiipeä

Edustajainhuoneen puhemiehen valinnan hankaluuksissa on kyse pidempiaikaisista kehityskuluista. Aiemmin republikaani- ja demokraattipuolueiden välillä vallinnut kompromissihaluttomuus on voimistunut myös puolueiden sisällä, sanoo tutkija Maria Lindén Ulkopoliittisesta instituutista.

Ongelmaksi on muodostunut republikaanipuolueessa vallitseva leiriytyminen. McCarthylla on vastustajia puolueen oikeistosiivessä, minkä vuoksi hän ei ole onnistunut saamaan puhemiehen valintaan vaadittavaa määrää ääniä taakseen. McCarthyn vastustajat vastustavat kiihkeästi kompromisseja eivätkä ole valmiita äänestämään häntä vain, jotta puhemies saataisiin valittua.

Tutkija Lindénin mukaan republikaanien oikeistosiivelle kongressin saaminen toimintaan ei ole myöskään välttämättä itseisarvo, vaan he voivat saada enemmän tyydytystä siitä, että onnistuvat hämmentämään systeemiä.

– Sillä, että äänestämällä vastaan onnistutaan aiheuttamaan tällainen kaaos ja umpikuja, se voi olla heidän näkökulmastaan houkuttelevaa, sanoo Lindén.

Republikaaneilla on edustajainhuoneessa niukka, vain kymmenen edustajan enemmistö paikoin 222–212. Lindénin mukaan ongelmaksi muodostuu se, että ryhmän tulisi olla hyvin yksimielinen saadakseen asioita tehdyksi, mikä on vaikeaa, koska noin puolet ryhmästä on puolueen oikeistosiipeä.

Kun riittävän moni ajaa vain omaa asiaansa eikä tee kompromisseja edes puolueen sisäisesti, se riittää siihen, että asiat eivät etene. Lindénin mukaan on iso todennäköisyys, että vaikeudet puhemiehen valinnassa heijastelevat laajemmalla tasolla republikaanien tulevaa kaksivuotiskautta edustajainhuoneessa.

– Aina löytyy joku pieni porukka, joka vastustaa, ja sillä saadaan estettyä se, että mitään saataisiin aikaan, sanoo Lindén.

– Tätä muistellaan vielä sellaisena hetkenä, joka osoitti suuntaa, millainen tästä kongressikaudesta oli tulossa. Näin ennustan.

Trump kehotti äänestämään McCarthya

Kongressi ei voi aloittaa toimintaansa ennen kuin puhemies on saatu valittua, joten äänestyksiä jatketaan niin kauan, että joku ehdokkaista saa vähintään 218 ääntä. Kyseessä on ensimmäinen kerta sataan vuoteen, kun edustajainhuoneen puhemiehen valitsemiseen tarvitaan enemmän kuin yksi äänestyskierros.

Puhemiehen valintaan voi kulua kauankin, sillä 1850-luvun puolivälissä puhemiehestä äänesteltiin kaksi kuukautta.

McCarthyn mukaan hän tarvitsee vain 11 ääntä lisää voittaakseen. Yhdysvaltain ex-presidentti Donald Trump kehotti keskiviikkona edustajainhuoneen republikaanien oikeistosiiven kannattajia äänestämään McCarthya.

– Kaikkien suurenmoisten edustajainhuoneen republikaanien on nyt aika äänestää Keviniä, sinetöidä asia ja korjata voitto. Republikaanit, älkää kääntäkö suurta voittoa suureksi ja häpeälliseksi tappioksi, Trump evästi.