Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Putin allekirjoitti uuden lain – jatkossa sabotaasin avustamisesta voi saada jopa elinkautisen

Venäjän presidentti Vladimir Putin on allekirjoittanut lain, jonka nojalla sabotaasin avustamiseen syyllistyminen voi johtaa elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Asiasta kertoo Venäjän valtio-omisteinen uutistoimisto Tass.

Torstaina julkaistu asiakirja täydentää Venäjän rikoslakia uusilla artikloilla, jotka määrittelevät vastuun sabotaasin avustamisessa, siihen sotkeutumisessa, yllyttämisessä tai sen rahoittamisessa. Lisäksi sabotaasitoimiin kouluttautuminen ja rikollisten verkostojen perustaminen määritellään rikolliseksi toiminnaksi.

Lain mukaan henkilön taivutteleminen, värvääminen, muutoin houkutteleminen sabotaasiin tai toiminnan rahoittaminen voi johtaa 8–15 vuoden vankeuteen ja 300 000 – 700 000 ruplan sakkoon.

Virka-asemaa hyödyntäen sabotaasitoiminnan avustamisesta voi seurata jopa 10– 20 vuoden vankeus ja 500 000 – 1000 000 ruplan sakkorangaistus. Jopa elinkautinen vankeusrangaistus olisi Tassin mukaan mahdollinen.

Sabotaasiverkoston järjestämisestä tai johtamisesta seuraisi uuden lain mukaan 15 – 20 vuoden vankeus ja enintään miljoonan ruplan sakko. Tämänkin nimikkeen osalta mahdollisuus elinkautiseen on kirjattu lakiin.

Mainittuihin rikoksiin syyllistyvä henkilö on kuitenkin mahdollista vapauttaa rikosoikeudellisesta vastuusta, jos hän on ilmoittanut ajoissa viranomaisille tai muutoin myötävaikuttanut rikoksen ehkäisyyn ja torjuntaan.

Lain mukaan sabotaasiverkostosta eroamista vankeuden aikana tai sen jälkeen ei kuitenkaan katsota vapaaehtoiseksi toiminnaksi.