Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joulurauha on Turussa julistettu alkavaksi – aamupäivän mielenilmauksissa vaadittiin joulurauhaa myös Ukrainaan

Joulurauha julistettiin tänään Turussa puoliltapäivin.

Vanhalle Suurtorille kokoontui väkeä kuulemaan, kun Turun kaupungin protokollapäällikkö Mika Akkanen luki joulurauhan julistuksen Brinkkalan talon parvekkeelta suomeksi ja ruotsiksi.

Julistuksen jälkeen ilmoille kajahti Laivaston soittokunnan säestämänä Maamme-laulu molemmilla kansalliskielillä.

Viime ja toissa vuonna julistus toteutettiin poikkeusjärjestelyin ilman yleisöä. Turun kaupunki odotti tilaisuuteen jopa 15 000:ta ihmistä. Lounais-Suomen poliisi arvioi katsojia olleen 10 000–15 000.

– Määrää on hankala arvioida, kun ihmiset ovat levittyneet niin suurelle alueelle. Mutta vanhoihin arvioihin verraten nyt ihmisiä näytti olevan ennätyksellisen paljon, poliisin tilannekeskuksesta kerrottiin STT:lle.

Osa suomalaisten joulua jo vuosisatojen ajan

Joulurauhan julistus on luettu Turussa lähes katkeamattomana perinteenä 1300-luvulta asti.

Tapa on jäänyt välistä vain joitain kertoja, esimerkiksi Neuvostoliiton ilmapommitusten pelon vuoksi talvisodan aikana ja vuonna 1917. Tiettävästi joulurauha jäi julistamatta isonvihan vuosina 1700-luvulla ja vuosien 1809–1815 aikana.

Joulurauhan teksti alkaa sanoilla: "Huomenna, jos Jumala suo, on meidän Herramme ja Vapahtajamme armorikas syntymäjuhla."

Vaikka joulurauhan aikaan lakia rikkovaa uhataan raskauttavien asianhaarain vallitessa koituvilla rangaistuksilla, ei tällä ole nykyään lain silmissä merkitystä.

Joulurauhan julistus on radioitu vuodesta 1935 ja televisioitu vuodesta 1983.

"Ukrainassa tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan"

Turussa järjestettiin aiemmin tänään kaksi mielenilmausta, joissa vaadittiin joulurauhaa Ukrainaan.

Joulurauhaa vaadittiin aamupäivällä ensin Luostarinmäellä Venäjän konsulaatin luona ja myöhemmin Venäjän Turulle lahjoittaman Tapaaminen Turussa 1812 -veistoksen luona Läntisellä Rantakadulla.

Mielenilmaus päättyi siihen, että veistokseen ripustettiin joulurauhaa Ukrainaan vaativa kyltti.

– Se, mitä Ukrainassa tapahtuu, on kaikkia joulun periaatteita ja ihmisoikeuksia vastaan. Haluamme muistuttaa, ettemme unohda Ukrainaa ja että vastustamme Venäjän politiikkaa, jossa ihmisoikeudet mitätöidään, kertoi Anne Kuorsalo, yksi tapahtuman järjestäjistä.

Hänen mukaansa ohikulkijoilta tuli Läntisellä Rantakadulla kiitosta mielenilmauksesta.

– Ukrainassa joulurauhaa tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan.