Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nämä jouluvinkit olisivat vielä vuosi sitten kuulostaneet erikoisilta: Ennen kinkun paistoa tarkista sääennuste, tällainen joulusauna voi tulla kalliiksi...

Korkealle kivunnut sähkön hinta on tuomassa muutoksia moniin jouluperinteisiin.

Ekokumppanien Rane-energianeuvonnan Rami Kotilainen on laatinut vinkit energiatehokkaaseen joulun viettoon, jotta mahdoliset hurjat kulutuspiikit vältetään.

Kotilaisen mukaan nyt on tärkeää vähentää energiankulutusta, jotta sähköä riittää meille kaikille. Erityisen tärkeää on vähentää käyttöä huippukulutustunneilla eli arkiaamuisin klo 8-10, iltapäivällä kello 16–17 ja illalla kello 18.30–20.

Esimerkiksi kinkunpaistossa ajoitus on tärkeä, sillä uuni vaatii runsaasti sähkötehoa. Jos kaikki suomalaisten joulukinkut paistetaan sähköuunissa, sähkönkäyttö vastaa noin 250 omakotitalon vuosittaista sähkönkulutusta.

Suomessa noin 70 prosenttia kotitalouksista paistaa kinkun. Jos kaikki paistavat sen samaan aikaan, vaaditaan noin Olkiluodon ykkösreaktorin verran sähkötehoa.

– Useissa talouksissa kinkku syödään kylmänä. Kannattaa siis paistaa se jo paria päivää aikaisemmin. Ja yöllähän kinkku usein paistetaan, mikä on hyvä. Näin saadaan sähkönkäyttöä pois huippukulutustunneilta, Kotilainen sanoo tiedotteessa.

Ledijouluvalot eivät vie paljon sähköä, mutta niiden sammuttaminen yöksi on suositeltavaa. Sähkösaunassa saunominen saattaa tuottaa isonkin laskun, jos kaikki saunovat erikseen sekä pitkään ja hartaasti.

Onko sähkökatko joulun aikaan mahdollinen?

– Joulun ajan sähkökatkoriskiä vähentää se, että sähköverkkoa kuluttamassa on normaalia vähemmän teollisuustuotantoa. Säällä on iso merkitys. Kovilla pakkasilla sähköä kuluu paljon lämmitykseen. Tuulisella kelillä taas saadaan tuotettua enemmän tuulisähköä. Kannattaa seurata ensi viikon säätiedotusta ja katsoa, milloin on hyvät kinkunpaistokelit, Kotilainen rohkaisee.

Tietoa kodin energiansäästökeinoista tarjotaan Tampereen kaupungin Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelman ja Ranen Energiansäästöilloissa tammi-helmikuussa. Alkuvuodesta järjestetään kolme energiansäästöiltaa eri puolilla Tamperetta. Kaikissa tilaisuuksissa saa perustietoa energiansäästökeinoista. Energiansäästöillat järjestetään 11.1., 24.1. ja 23.2.