Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lemmikinomistajat pyytävät kuluihin aiempaa enemmän apua eläinsuojeluyhdistyksiltä – "Avuntarve on iso ja kasvaa koko ajan"

Suomessa lemmikinomistajilta on tullut syksyn ja talven aikana tavallista enemmän avunpyyntöjä eläinsuojeluyhdistyksille, kertoo Suomen eläinsuojelu SEY tiedotteessaan.

Järjestön mukaan lemmikinomistajien kasvanut avuntarve johtuu yleisestä hintojen noususta.

– Merkittävä osa jäsenyhdistyksistämme raportoi, että lemmikinomistajien rahanpuute on lisääntynyt, mikä näkyy muun muassa säästämisenä ruokinta- ja eläinlääkärikustannuksissa, SEYn toiminnanjohtaja Kati White sanoo tiedotteessa.

– Korkeat eläinlääkärikustannukset voivat kaataa perheen koko talouden. Ihmisten avuntarve on iso, ja se kasvaa koko ajan.

Whiten mukaan lemmikinomistajat pyytävät nyt apua muun muassa eläinlääkärikäyntien kuluihin ja eläinten ruoan hankkimiseen.

– (Yhdistyksiltä) saatetaan pyytää suoraan eläinlääkärikulujen kattamista tai ruokaa lemmikille, White sanoo STT:lle.

– Ihmisten rahat eivät riitä eläinten hoitoon. Avunpyyntöjä tulee myös sellaisiin kustannuksiin, jotka eivät edes ole omistajille yllättäviä.

Ongelma on valtakunnallinen, sillä Whiten mukaan lemmikinomistajien avuntarpeessa ei ole havaittu Suomessa alueellisia eroja.

Rahallista tukea ei yleensä pystytä antamaan

SEYn mukaan järjestön alueelliset eläinsuojeluyhdistykset hoitavat päätyönään kodittomia lemmikkieläimiä ja avun tarpeessa olevia luonnonvaraisia eläimiä.

Jos resurssit riittävät, apua voidaan tarjota myös yksittäisten ihmisten lemmikinhoitoon, järjestön tiedotteessa kerrotaan. Rahallista tukea pystytään antamaan kuitenkin vain harvoin.

– Eläinsuojelukenttä toimii miltei kokonaan vapaaehtoisvoimin, ja yhdistysten talous on täysin riippuvainen lahjoituksista, White sanoo tiedotteessa.

– Lemmikinomistajia ei yleensä pystytä auttamaan rahallisesti, koska varat kuluvat käytännössä kokonaan kodittomien eläinten auttamiseen.

SEYn mukaan hintojen nousu on pahentanut eläinsuojeluongelmia, jotka syntyivät korona-aikana ihmisten hankkiessa aiempaa enemmän lemmikkejä.