Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvaltalaistutkijat ilmoittivat historiallisesta läpimurrosta fuusioenergian tuotannossa

Yhdysvalloissa on julkistettu tänään historiallinen läpimurto fuusioenergian tuotannon saralla.

Lawrence Livermoren laboratorion tutkijat ovat ensimmäistä kertaa tuottaneet enemmän energiaa fuusioreaktiossa kuin mitä reaktion käynnistämiseen ja ylläpitoon on kulunut. Tätä nettopositiivisen tuotannon merkkipaalua on alalla tavoiteltu vuosikymmenten ajan.

Johtava tutkija Kim Budil kuvaili kokeen onnistumista yhdeksi merkittävimmistä tieteellisistä haasteista, joista ihmiskunta on koskaan selviytynyt.

Myös Yhdysvaltain energiaministeriö kuvaili saavutusta merkittäväksi tieteelliseksi läpimurroksi. Ministeriön mukaan fuusioenergian kehittämisestä odotetaan olevan hyötyä muun muassa maanpuolustuksessa ja puhtaan energian tuotannossa.

Päästötön energiantuotannon muoto

Toimiessaan fuusioenergia olisi täysin päästötön energiantuotannon muoto. Fuusioreaktiot ovat ydinreaktioita, joissa atomien ytimet yhdistyvät ja muodostavat raskaampia alkuaineita. Ne eroavat perinteisessä ydinvoimalassa nähdyistä fissioreaktioista, joissa atomien ytimet halkeavat. Fuusiovoimala ei tuottaisi myöskään pitkäikäistä, korkea-aktiivista ydinjätettä.

Onnistuneesta koekäytöstä on vielä pitkä matka siihen, että fuusiovoimaloita voitaisiin kytkeä sähköverkkoon.