Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkimus: Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraiseen kohdistuu eniten vihatwiittejä

Noin joka kahdeskymmenes Sanna Marinin hallituksen ministereille lähetetty twiitti on tavalla tai toisella vihamielinen, selvisi Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa tehdyssä tutkimuksessa. Tutkimuksessa selvitettiin, miten ministerin sukupuoli, ikä, puoluekanta ja puoluejohtajastatus vaikuttavat heihin kohdistetun vihapuheen esiintyvyyteen.

Tutkimuksen mukaan ministerin sukupuoli ei vaikuta vihapuheen määrään, mutta ministerien välillä on huomattavia eroja. Eniten vihapuhetta kohtasi Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen. Tutkijat arvioivat, että salkkujakauma voi olla yksi tekijä, joka vaikuttaa vihapuheen kohteisiin.

Tutkijoiden mukaan ministerin ikä ei selitä vihapuheen esiintyvyyttä. Vihapuhe ei myöskään kohdistu selkeästi oikeistoon tai vasemmistoon, mutta SDP:n ja RKP:n ministerit kohtasivat muiden puolueiden ministereitä useammin vihapuhetta. Puoluejohtajat kohtasivat vihapuhetta muita ministereitä vähemmän.

Vihapuhetta esiintyy twiittimäärään suhteutettuna eniten perjantaina ja lauantaina. 90 prosenttia aineistoa lukeneista ei osallistunut vihapuheeseen, mutta muuten vihapuhe ei ole erityisen keskittynyt ilmiö.

Yliopistonopettaja, tutkija Jari-Mikko Meriläinen rakensi tutkimuksessa myös aineiston tileistä, joita aineiston noin kolmesataa vihapuhetta viestinyttä käyttäjää Twitterissä seurasivat. Yhteensä seurattuja tilejä oli 43 000 kappaletta. Kolmenkymmenen seuratuimman tilin joukossa on 26 perussuomalaisen tai maahanmuuttokriittisen käyttäjän tiliä. Listan kärjessä ovat Jussi Halla-aho ja Riikka Purra.

Meriläisen mukaan Twitterin vihapuhetta on vaikea rajoittaa, koska anonyymiys ja uuden tilin luomisen vaivattomuus tekevät siitä helppoa. Aiemmassa tutkimuksessa ehdotettujen, vihapuhetta ehkäisevien toimenpiteiden joukossa on mainittu arvojohtaminen.

– Koska Marinin hallituksen ministereihin kohdistuva vihapuhe on enimmäkseen lähtöisin perussuomalaisten kannattajilta, Riikka Purralla, Jussi Halla-aholla ja muilla perussuomalaisten vaikuttajilla on erinomainen tilaisuus osoittaa arvojohtajuutta, Meriläinen toteaa.

Tutkimuksessa käytettiin laajaa, käsin luokiteltua twiittiaineistoa. Kaikki aineiston kymmenentuhatta twiittiä on luokiteltu lukemalla vihamielisiin ja neutraaleihin twiitteihin. Vihapuheeksi luokiteltiin kaikki kunniaa loukkaava, ammattiroolin ulkopuolinen vihamielinen puhe.