Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Niinistö Ylellä: Nato-jäsenyyden ratifiointi on Erdoganin käsissä – vierailu Turkkiin tuskin olisi hyödyksi

Presidentti Sauli Niinistö arvioi, että Suomen Nato-jäsenyyden ratifioinnin kannalta ei olisi nyt hyödyksi, jos hän lähtisi vierailulle Turkkiin tai kutsuisi Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin Suomeen.

Niinistö kommentoi asiaa Yleisradion Tasavallan presidentin kyselytunnilla. Hän sanoi puhuneensa tämän vuoden aikana jo kolmesti Erdoganin kanssa.

– En usko, että on mitään sellaista konkreettista asiaa, jota me voisimme jollain tavalla siinä sivuta.

Presidentti torjui spekuloinnit siitä, että Suomi ja Ruotsi eivät liittyisi Natoon samanaikaisesti.

Niinistö sanoi saaneensa Unkarin pääministeriltä Viktor Orbanilta ratifiointiin liittyen vain viestin, että Unkari ei aio olla viimeinen ratifioija. Turkin tilanne on epäselvempi.

– Ratkaisu on Erdoganin päässä, puhuipa hallinto siellä tuota tai tätä. En ainakaan nyt näe merkkejä, että Turkki olisi kovin paljon etenemässä, Niinistö sanoi.

Hän totesi, että Turkissa vaikuttavat myös sisäpoliittiset paineet ja lähestyvät vaalit. Turkin, Suomen ja Ruotsin välinen yhteisymmärrysasiakirja on sekin noussut vaaliaseeksi Turkissa.

– Madridin kokouksen jälkeen Turkin oppositio osoitti varsin paljon kritiikkiä, että Erdogan oli löysäillyt Suomen ja Ruotsin kanssa. Se kertoo aika paljon sisäpoliittisesta vaalitunnelmasta.

Nato-jäsenyyden tärkein asia Suomelle on Niinistön mukaan ennaltaehkäisevä suoja, jonka Suomi Naton kautta saa.

Ei asiaa Putinille

Venäjästä Niinistö sanoi, ettei hänellä ole ollut mitään yhteyksiä Venäjän presidentti Vladimir Putiniin sitten toukokuun. Yhteys varmasti syntyisi jos haluttaisiin, mutta Niinistön mukaan hänellä ei ole nyt asiaa Putinille.

– Nyt ei ole kovin paljon keskustelun aihetta.

Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan Niinistö totesi, että Venäjän tulisi kattaa aiheuttamansa vahingot.

– Näyttää siltä, että Venäjä ei sodi nyt sotilaita vaan siviiliyhteisöä vastaan, infrastruktuuria tuhoamalla. Tässä liikutaan traditionaalisen sotarikoksen tiimoilla, kun sota laajennetaan koskemaan siviilejä.

Ukrainan iskut Venäjän maaperälle ovat Niinistön mukaan täysin ymmärrettäviä.

– Niillähän pyritään estämään se, että Venäjä ei pääse tuhoamaan Ukrainaa.

Sotatilanne tuntuu Niinistön mukaan nyt jähmettyneen, kun Venäjä pyrkii kaivautumaan asemiinsa ja pitää ne alueet jotka sillä on nyt hallussaan.

– On aivan selvää, että Ukraina ei voi luovuttaa alueitaan missään rauhassa, joten koko rauhan näkymä on hyvin, hyvin etäinen, Niinistö sanoi.

Hän arvioi, että Venäjä voi ehkä selittää huononkin menestyksen voittona omilleen, mikä voi avata mahdollisuuksia käydä jonkinlaisia rauhanneuvotteluja.

– Katsotaan, että tilanne ensin selkiintyisi. Voipi hyvin olla, että ei minun virka-aikanani tai toimessa ollessani.

Jengirikollisuus huolestuttaa

Kotimaan asioista Niinistö kommentoi vaatimusta asevelvollisuuden laajentamisesta myös naisille ja totesi olevansa tyytyväinen nykyiseen järjestelmään. Presidentti totesi, että vapaaehtoisuuden kautta naisten mahdollisuus osallistua on jo olemassa.

– Tässä joudutaan katsomaan Puolustusvoimien tarpeesta käsin asiaa. Jos kaikki tytöt ja pojat olisivat pakollisen asepalvelun alla, niin saattaisi olla vähän vaikea järjestää sitä koulutusta, hän sanoi.

– Kyllä minä tässä vaiheessa tyytyisin olemassa olevaan järjestelyyn, joka on hyvin meitä palvellut.

Paljon keskustelua ja opposition välikysymyksen herättänyt huoli nuoriso- ja jengirikollisuudesta askarruttaa myös Niinistöä.

– Se on hyvin hyvin valitettava ja vaarallinen ilmiö. Näköjään me kyllä kuljemme vähän Ruotsin perässä, hän sanoi.

Niinistö sanoi, ettei Suomella ole varaa sellaiseen yhteiskuntaan, joka on säännöiltään väljin ja kaikkein sallivin. Hänestä Suomen pitäisi seurata naapurimaiden esimerkkiä ja tiukentaa sääntöjään.

– Meillä poiketaan kyllä pohjoismaisesta käytännöstä. Erityisesti Tanska ja sitten Ruotsi, Norjakin, on asettanut välttämättömäksi katsomiaan uusia säännöksiä. Jos me täällä ikään kuin jatkamme sitä vanhaa polkua, niin se ei minusta hyvää lupaa.