Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Talousrikoksista syytetty Sunny Car Center -johtaja väitti poliisille tulleensa venäläismiehen huijaamaksi – kertoi vanhan liikekumppanin halunneen kostaa

Talousrikoksista syytetty, Sunny Car Center -autokauppaa (SCC) Hämeenlinnaan suunnitellut Markku Ritaluoma on sanonut poliisille, että hän joutui huijatuksi ja että huijausten takana olisi venäläinen rikollinen liikemies, jonka kanssa hänellä oli aiemmin ollut liiketoimia. Ritaluoman mukaan venäläismiehen motiivina olisi ollut kosto aiemmasta kiinteistöriidasta.

Ritaluoma kertoi asiasta poliisille häntä itseään koskevassa talousrikostutkinnassa, jonka esitutkinta tuli perjantaina julkiseksi. Ritaluoma on vuosien ajan sanonut, että joutui huijatuksi etsiessään autokauppakeskukselle rahoitusta.

Poliisi kykeni esitutkinnassa kuulustelemaan Yhdysvalloissa asuvaa Ritaluomaa ainoastaan sähköpostitse. Joulukuun 2019 lopussa poliisille antamissaan vastauksissa Ritaluoma pyysi poliisia tutkimaan SCC:n hankeyhtiön tekemiä rahasiirtoja ja niihin väitetysti linkittyvää yhtiötä nimeltä Global Organization.

Ritaluoma perusti SCC:lle hankeyhtiön aikoinaan autokauppahanketta varten.

– Kun olin useita kertoja vieraana Moskovassa, he olivat hyvin avoimia minulle ja näyttivät paljon, mitä tekevät. Tämä kasinotalous oli heille vain rahanpesua, näin ymmärsin. Siihen kuului prostituutio, huumekauppa ja he tekivät ns. hakkerointia, Ritaluoma kertoi kuulusteluissa.

Ritaluoma arvioi, että Global Organizationin taustavaikuttajana oli samainen venäläismies, johon kytkeytyneen yrityksen kanssa hän oli tehnyt liiketoimintaa ennen Sunny Car Center -projektia ja jonka kanssa hän riitaantui kiinteistökaupoissa.

– (Mies) ei sitä tee, mutta hänen alaisuudessaan sitä tehdään. Hän ei itse likaa käsiään, hän kertoi ja lisäsi myöhemmin:

– Oletan, että sen jälkeen (mies) halusi kostaa minulle, Ritaluoma kertoi poliisille.

Vanha riita jäänyt oikeuden arkistoihin

Helsingin käräjäoikeudesta löytyvät riita-asiakirjat vuodelta 2008 vahvistavat, että Ritaluoman aiempi yhtiö Sunny-Trading riitaantui espoolaista kiinteistöä koskeneessa rakennushankkeessa yhtiön kanssa, jonka taustalla Ritaluoman väittämän mukaan venäläismies oli. Sunny-Tradingilta vaadittiin vakuustakavarikkoon yli kahta miljoonaa euroa sopimusepäselvyyksien takia, ja myös se vaati vastapuolelta takavarikkoja.

Joulukuussa 2008 osapuolet kuitenkin peruuttivat vaateensa ja ilmoittivat saavuttaneensa asiassa sovinnon.

– Olen aivan varma, että (venäläismies) on Global Organizationin takana oleva omistaja, Ritaluoma kertoi poliisille myöhemmin kuulusteluissa.

Esitutkintapöytäkirjasta ei käy ilmi, miten poliisit tutkivat Ritaluoman kertomaa. Syyttäjät vaativat Ritaluomalle viittä ja puolta vuotta vankeutta useista talousrikoksista. Ritaluoma on kiistänyt syytteet.