Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme - tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Zelenskyi: Länsimaiden hintakatto venäläiselle öljylle ei ole "vakavasti otettava"

G7-maiden, EU:n ja Australian sopima hintakatto venäläiselle öljylle ei ole "vakavasti otettava", sanoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Zelenskyin mukaan länsimaiden sopima 60 dollarin hintakatto venäläiselle öljybarrelille on "melkoisen mukava" Venäjälle. Zelenskyin kansliapäällikkö ehdotti aiemmin, että hintakaton laskeminen 30 dollariin tuhoaisi Venäjän talouden nopeammin.

On vain ajan kysymys, koska Venäjää vastaan otetaan käyttöön voimakkaammat toimet, Zelenskyi sanoi syyttäen länttä ajan haaskaamisesta.

Aiemmin hänen kansliapäällikkönsä Andri Jermak oli suositellut hintakaton laskemista 30 dollariin, koska se hänen mukaansa tuhoaisi Venäjän talouden nopeammin.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi aiemmin lauantaina venäläisille tiedotusvälineille AFP:n mukaan, että Venäjä ei hyväksy hintakattoa. Peskov lisäsi, että Venäjä "analysoi" tilannetta.

Hintakatto tulee voimaan alkuviikosta

G7-maiden lausunnon mukaan hintakatto astuu voimaan joko maanantaina tai hyvin pian sen jälkeen.

G7 ilmoitti hintakattoa koskevasta virallisesta päätöksestä sen jälkeen kun EU-maat olivat päässeet asiassa sopuun. EU-maiden perjantaista päätöstä hintakatosta hidasti Puola, joka olisi halunnut Ukrainan tapaan alhaisemman hintakaton venäläisöljylle.

Yhteislausunnossa sanotaan, että hintakaton tavoitteena on estää Venäjän hyötyminen hyökkäyssodasta Ukrainassa, tukea globaalien energiamarkkinoiden vakautta ja minimoida Venäjän hyökkäyssodan haitallisten talousvaikutusten leviäminen.

G7-maihin kuuluvat Yhdysvallat, Britannia, Italia, Japani, Kanada, Ranska ja Saksa.