Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Australian ex-pääministeri Morrisonia uhkaa epäluottamuslause hämärien ministerijärjestelyjen takia

Australian edellistä pääministeriä Scott Morrisonia odottaa parlamentissa epäluottamuslause hänen pääministeriaikaisten ministerijärjestelyjensä takia, kertoi nykyinen pääministeri Anthony Albanese maanantaina.

Morrison otti itselleen salaa useita muiden ministerien vastuulla olleita tehtäviä koronaviruspandemian aikana. Hän määräsi itselleen ministeritehtäviä sisä-, terveys-, rahoitus-, teollisuus- ja luonnonvaraosastoilla kertomatta kollegoille tai yleisölle. Morrison itse on sanonut, että pandemian aikana hänen oli välttämätöntä nimittää itsensä eräänlaiseksi reserviministeriksi.

Asiasta suoritettiin hiljattain tutkinta, jossa entinen korkeimman oikeuden tuomari totesi Morrisonin toiminnan syöneen luottamusta hallitukseen, vaikka Morrisonin ei lopulta katsottu tehneen mitään suoranaisesti laitonta. Tutkinnan tehnyt tuomari esitti sellaisten porsaanreikien sulkemista, jotka olivat mahdollistaneet Morrisonin toiminnan.

– Teemme myöhemmin tällä viikolla lakiesityksiä varmistaaksemme, ettei tällaista voi enää ikinä tapahtua, Albanese sanoi.

Albanese myös totesi, että Morrisonin pitäisi joutua poliittiseen vastuuseen teoistaan. Epäluottamuslause lisäisi Morrisonin painetta erota kansanedustajan tehtävästään.

Liberaalipuoluetta edustava Morrison oli Australian pääministeri vuosina 2018–2022. Hän hävisi toukokuun parlamenttivaalit Albanesen johtamalle työväenpuolueelle.