Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

KAKS: Joka toinen arvioi vanhuspalvelut riittämättömiksi

Kuntien vanhuspalvelut arvioi riittämättömiksi joka toinen Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) Ilmapuntari-tutkimukseen vastannut. Terveyspalveluja piti puolestaan riittämättöminä vajaat 40 prosenttia vastaajista.

Kaikkein riittävimmiksi koettiin kuntien liikuntaan ja urheiluun liittyvät palvelut, joita piti täysin tai jokseenkin riittävinä yli 80 prosenttia vastaajista. Kolme neljästä vastaajasta piti vähintään riittävinä myös peruskouluja, lukioita ja ammatillisia oppilaitoksia sekä teknisiä palveluita.

KAKS pitää huomionarvoisena, että riittämättömiksi koetaan juuri vanhustenhuolto ja terveyspalvelut, joita kuntalaiset ovat monissa aiemmissa tutkimuksissa pitäneet kaikkein tärkeimpinä palveluina.

Tulokset ovat osin samansuuntaisia kuin aiemmissa vastaavissa tutkimuksissa vuosina 2012 ja 2018. Näkemys vanhustenhuollon riittävyydestä on kuitenkin heikentynyt koko ajan ja terveyspalveluiden etenkin vuodesta 2018. Tyytyväisyys kuntien teknisiin palveluihin on sen sijaan lisääntynyt tasaisesti vuodesta 2012.

Ilmapuntari-tutkimuksen toteutti Kantar TNS. Se haastatteli lokakuun alussa yli 1 000 ihmistä. Tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.