Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Brasiliassa oikeus hylkäsi Bolsonaron puolueen syytteet vaalivilpistä ja antoi puolueelle sakot

Brasilian vaalioikeus on hylännyt maan väistyvän presidentin Jair Bolsonaron puolueen kanteen lokakuussa järjestettyjen presidentinvaalien tuloksesta. Bolsonaron liberaalipuolue sai lisäksi yli neljän miljoonan dollarin sakot, koska oikeuden mukaan kannetta ei tehty vilpittömässä mielessä.

Jatkokaudelle pyrkinyt Bolsonaro hävisi täpärästi 30. lokakuuta pidetyllä vaalien toisella kierroksella vasemmistolaiselle Luiz Inacio Lula da Silvalle, joka sai 50,9 prosenttia äänistä ja palaa presidentiksi vuodenvaihteessa.

Bolsonaron liberaalipuolue valitti tuloksesta oikeuteen ja väitti palkkaamansa tarkastusyhtiön löytäneen epäselvyyksiä noin 280 000:n lokakuun vaaleissa käytetyn vanhemman mallin äänestyslaitteen toiminnasta.

Puolueen mukaan ennen vuotta 2020 valmistetuilla äänestyslaitteilla annetut äänet menivät Lulan hyväksi epäilyttävän suurella marginaalilla. Puolueen asianajajan Marcelo Bessan mukaan näiden äänien hylkääminen kääntäisi Lulan 1,8 prosenttiyksikön voiton Bolsonaron 2,1 prosenttiyksikön voitoksi.

Korkein vaalioikeus kuitenkin hylkäsi kanteen ja katsoi puolueen esittäneen täysin vääriä väitteitä.

– Minkäänlaisia todisteita ei ole, tuomari Alexandre de Moraes sanoi oikeuden lausunnossa.

– (Kanne) loukkaa räikeästi demokraattista oikeusvaltioperiaatetta ja tehtiin holtittomasti, tarkoituksena rohkaista rikollisia ja demokratianvastaisia liikkeitä.

Bolsonaro ruokkinut vaalivilppiepäilyksiä

Oikeus viittasi lausunnollaan Bolsonaron kannattajien viime viikkojen pyrkimyksiin saada armeija estämään vallanvaihto. Presidentin kannattajat ovat esimerkiksi tukkineet maanteitä ja protestoineet säännöllisesti armeijan varuskuntien ulkopuolella.

Oikeus määräsi liberaalipuolueelle 22,9 miljoonan realin (4,2 miljoonan dollarin) sakot.

Bolsonaro oli vihjaillut jo kuukausien ajan ennen vaaleja, että Brasilian vaalijärjestelmä tarjoaa mahdollisuuden vilppiin. Vaalitappionsa jälkeen hän ei aluksi kommentoinut mitään julkisuuteen, kunnes antoi kaksi päivää vaalien jälkeen lyhyen lausunnon, jossa hän ei myöntänyt tappiotaan eikä onnitellut Lulaa. Bolsonaro on kuitenkin valtuuttanut vallanvaihdoksen, ja siirtymä uuteen hallintoon on jo käynnissä.