Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Iranissa kuollut viikossa yli 70 mielenosoittajaa, ihmisoikeusjärjestö raportoi – CNN:n mukaan pidätetyille tehdään seksuaalista väkivaltaa

Iranissa on pelkästään viimeisen viikon aikana kuollut yli 70 mielenosoittajaa turvallisuusjoukkojen käsissä, sanoo ihmisoikeusjärjestö Iran Human Rights (IHR). Kuolemista suurin osa on tapahtunut järjestön mukaan maan länsiosan kurdialueilla, joilla protestit ovat viime päivinä yltyneet.

Laajat mielenosoitukset leimahtivat Iranissa syyskuussa sen jälkeen, kun 22-vuotias Iranin kurdinainen Mahsa Amini kuoli maan siveyspoliisin hoteissa.

IHR:n mukaan Iranin turvallisuusjoukot ovat mielenosoituksia tukahduttaessaan surmanneet yhteensä yli 400 ihmistä.

Iran on myös tänään jatkanut ohjus- ja lennokki-iskujaan Irakin Kurdistaniin. Iran syyttää kurdioppositioryhmiä levottomuuksien lietsomisesta Irakista käsin.

YK:n ihmisoikeusneuvosto käsittelee Iranin tilannetta ylimääräisessä kokouksessaan torstaina.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Volter Turk pitää tilannetta kriittisenä turvallisuusjoukkojen koventaessa otettaan, sanoi ihmisoikeusvaltuutetun tiedottaja Jeremy Laurence.

Norjalainen kurdeihin keskittyvä ihmisoikeusjärjestö Hengaw on syyttänyt turvallisuusjoukkojen ampuneen konekivääreillä mielenosoittajia kohti ja tulittaneen asuinalueita.

CNN selvitti mielenosoittajiin kohdistuvaa seksuaalista väkivaltaa

Uutiskanava CNN:n selvityksen mukaan viranomaiset ovat tehneet Iranissa seksuaalista väkivaltaa pidätetyille mielenosoittajille.

CNN kertoo kuulleensa yhdestätoista mielenosoittajiin kohdistuneesta seksuaalisen väkivallan tapauksesta vankeudessa. Kanava sanoo vahvistaneensa vajaan puolet tapauksista.

Ainakin yhdestä tapauksesta aiheutui CNN:n mukaan vakava vamma.

Joissain tapauksissa seksuaalinen hyväksikäyttö kuvattiin, ja sitä käytettiin mielenosoittajien kiristämiseen hiljaiseksi, kertoivat uhreille puhuneet lähteet CNN:lle.

Lähes kaikki tapaukset sijoittuvat Iranin kurdialueille, uutiskanava kertoo.

CNN kertoo haastatelleensa Irakissa rajan lähellä Iranista lähteneitä silminnäkijöitä sekä varmentaneensa uhrien ja lähteiden kertomuksia. Median toimintaa rajoitetaan Iranissa ankarasti.

Myös ihmisoikeusjärjestöt ovat kertoneet, että Iranissa on raportoitu seksuaalista väkivaltaa vankiloissa mielenosoitusten alettua syyskuun puolivälissä.

Iranilaisviranomaiset eivät CNN:n mukaan toistaiseksi ole vastanneet kommenttipyyntöön jutussa esitetyistä syytöksistä.