Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oppositio jätti välikysymyksen maatalouden kriisistä – "Maataloudesta tullut hallituksen riitelyn uhri"

Oppositio on jättänyt välikysymyksen suomalaisen maatalouden kriisistä ja kotimaisen ruuantuotannon turvaamisesta. Kristillisdemokraattien, perussuomalaisten, kokoomuksen ja Liike Nytin eduskuntaryhmät katsovat, ettei hallitus ole maatilojen ahdingosta tilanteen tasalla eikä se ole tehnyt tarpeeksi tukeakseen niitä akuutin kustannuskriisin yli.

Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoi asiaa koskeneessa tiedotustilaisuudessa, että esimerkiksi polttoaineiden, lannoitteiden ja sähkön hinnat ovat nousseet rajusti, mutta tätä ei ole riittävästi kompensoitu tuottajille.

– Kolme tilaa päivässä lopettaa toimintansa. Mutta edelleenkin eilen kyselytunnilla hallituksen vastaus oli, että he seuraavat tilannetta ja toimivat tarvittaessa. Kuinka suuri hätä suomalaisella viljelijällä on oltava, jotta hallitus, ja siellä erityisesti keskustapuolue, herää, hän kysyi.

Opposition mielestä keinoja maatilojen tukemiseksi pitää etsiä esimerkiksi sähkötuesta, verotuksesta ja elintarvikeketjun sisältä.

Liike Nytin puheenjohtaja Harry Harkimo arvosteli kovasanaisesti erityisesti S-ryhmän ja K-ryhmän toimintaa, joka on hänen mielestään määräävän markkina-aseman väärinkäyttöä. Harkimo sanoi, että vaikka ketjujen sisällä on yksittäisiä yrityksiä, ne tekevät ostoja keskitetysti ja polkevat näin hintoja.

– Kuluttajavirasto on 2000-luvulla antanut luvan keskusliikkeille tehdä tämän tyyppisiä ostoksia ja siihen pitäisi ehdottomasti palata ja katsoa, voiko määräävää markkina-asemaa käyttää tällä tavalla, hän totesi.

"Riitaisa päätöksenteko aiheuttaa epävarmuutta"

Opposition puheenvuoroissa arvosteltiin myös sitä, ettei torstaina hyväksyttyyn hallituksen esitykseen ensi vuoden täydentäväksi talousarvioksi sisällytetty maatalouden tukipakettia. Se jätettiin esityksestä pois samoin kuin hoitojonojen purkamiseen ehdotettu lisäraha. Näitä on tarkoitus käsitellä myöhemmin ensi vuoden lisätalousarvion yhteydessä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi, että maataloudesta on tullut hallituksen riitelyn uhri. Kokoomuksen kansanedustaja Janne Heikkinen puolestaan totesi, että hallituksen riitaisa päätöksenteko aiheuttaa alalle merkittävää epävarmuutta eikä luo kannustavaa ympäristöä investoinneille.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi jo eilen, että välikysymys voi nopeuttaa hallituksen neuvottelua vielä ratkaisematta olevista mahdollisista tukipaketeista eli myös maatalouden tuesta. Sari Essayah (kd.) sanoi pitävänsä tätä erinomaisena.

– Jos ajatellaan, että tässä neljä vuotta on kohta hallitus tehnyt työtänsä ja tässä vaiheessa sitten herää välikysymyksen kautta, niin hyvä, että edes silloin.