Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitus vuoti eripuraansa julkisuuteen välikysymyskäsittelyn alla

Hallitus vastaa keskiviikkona opposition välikysymykseen. Vastauksen laadinta sai dramaattisia piirteitä, kun useat hallituslähteet vuotivat tiedotusvälineille tietoja vastauksen laatimisesta.

Muut puolueet syyttivät keskustaa siitä, että se olisi jatkuvasti puuttunut muun muassa vastauksen sanamuotoihin. Puolueista on syytetty keskustan hermostuneen huonoihin kannatuslukemiin.

Keskustassa on puolestaan raivostuttu siitä, että luottamuksellisista neuvotteluista on kerrottu medialle yksityiskohtaisesti keskustan esityksiä. Eripurasta huolimatta keskustassa ei STT:n tietojen mukaan uskota, että hallitus kaatuisi tähän vastaukseen.

Keskustelun jälkeen eduskunnassa äänestetään hallituksen luottamuksesta perjantaina. Keskustasta kerrotaan STT:lle lähtökohtana olevan, että puolueen edustajat äänestävät asiassa hallituksen rinnalla.

Kuohuttava asetus puuttuisi luontokatoon

Oppositiopuolueet kokoomus, perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt jättivät välikysymyksen lokakuun lopulla. Se koskee hallituksen EU-vaikuttamista komission ehdottaman ennallistamisasetuksen yhteydessä.

Tiistaina päivällä muut hallituspuolueet kertoivat vielä odottavansa keskustan hyväksyntää vastaustekstille. Hallituspuolueiden ministerien erityisavustajat olivat neuvotelleet vastauksen muotoilusta useita päiviä.

Välikysymykseen vastaus ei määrittele Suomen linjaa EU-asetukseen, vaan kyse on hallituksen ja opposition välisestä debatista. Suomen linjan päättää eduskunnan suuri valiokunta marraskuun loppuun mennessä.

Komission ehdottama asetus tähtää osaltaan luontokadon pysäyttämiseen. Asetusehdotuksen perusteella jäsenmaiden tulisi ennallistaa tai palauttaa luontoarvoja kaikissa elinympäristöissä.

Oppositio on välikysymyksessään kritisoinut ehdotetusta asetuksesta Suomelle koituvia kustannuksia sekä ehdotuksen koskettavan kansalliseen päätösvaltaan kuuluvaa metsäpolitiikkaa kohtuuttomasti. Opposition mielestä hallitus on laiminlyönyt Suomen kansallisen edun puolustamisen.

Komissio on arvioinut, että Suomelle koituvat kustannukset voivat olla noin 930 miljoonaa euroa vuodessa. Hallitus on jo omassa kannassaan katsonut, ettei asetuksen tule aiheuttaa suhteetonta taakkaa jäsenvaltioiden valtiontaloudelle.

Hallituspuolueet eri linjoilla valiokunnissa

Asetus on jakanut hallituspuolueita jo aikaisemmin kolmessa eduskunnan valiokunnassa, joissa sitä on käsitelty.

SDP, keskusta ja RKP ovat asettuneet valiokuntien enemmistön kannan puolelle. Vasemmistoliiton ja vihreiden edustajat ovat jättäneet niihin eriävät mielipiteensä, joiden mukaan ne ovat hallituksen kantaa kriittisempiä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on sanonut, että hallituksen kanta asetukseen on tiukka, ja eduskunnan on entisestään sitä mahdollisuus tiukentaa.