Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Suojellun metsän määrä on lisääntynyt Suomessa

Suojellun metsän pinta-ala on lisääntynyt Suomessa, kertoo Luonnonvarakeskus (Luke) tiedotteessaan. Suojellun metsän pinta-ala on kasvanut vuoteen 2019 verrattuna vajaalla 60 000 hehtaarilla. Määrä on kasvanut sekä lakisääteisesti suojelluissa metsissä että talousmetsien suojelukohteissa.

Kasvusta 25 000 hehtaaria on tapahtunut Pohjois-Suomessa ja 32 000 hehtaaria Etelä-Suomessa.

Yhteensä Suomen metsistä oli kuluvan vuoden alkuun mennessä suojeltu hieman alle kolme miljoonaa hehtaaria. Luken mukaan määrä edustaa noin kymmenesosaa kaikesta Suomen metsäpinta-alasta. Osuus on pysynyt ennallaan vuodesta 2019.

Yliaktuaari Aarre Peltola Lukesta sanoo, että vaikka suojellun metsän määrä on kasvanut, se ei juuri näy suojellun metsän suhteellisen osuuden kasvuna.

– Kun suojellun metsän kokonaispinta-ala on useampi miljoona hehtaaria, kymmenissä tuhansissa liikkuvat hehtaarimäärien kasvut eivät vielä välttämättä prosenttia heilauta, Peltola toteaa.

Esimerkiksi Pohjois-Suomessa suojellun metsäalan osuus kaikista metsistä on pysynyt kolmessa vuodessa ennallaan eli noin 20 prosentissa. Etelä-Suomessa osuus sen sijaan nousi prosenttiyksikön verran yhteensä kuuteen prosenttiin.