Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

EU-raportti: Pandemia ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan ovat lisänneet antisemitistisiä hyökkäyksiä

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on entisestään lisännyt juutalaisiin kohdistuvia hyökkäyksiä, vihapuhetta ja valeuutisia, kertoi Euroopan unionin perusoikeusvirasto (FRA) raportissaan torstaina.

– Koronaviruspandemia ja Venäjän aggressio Ukrainaa vastaan ovat entisestään lisänneet antisemitismiä, joka on edelleen vakava ongelma yhteisöissämme, sanoi FRA:n johtaja Michael O'Flaherty.

FRA toteaa raportissaan, että verkon vihapuheella ja valeuutisilla, jotka liittyvät pandemiaan ja Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan, on ollut perustavanlaatuinen vaikutus Euroopan juutalaisyhteisöihin.

FRA valittaa raportissaan niin ikään, että antisemitististen hyökkäysten tilastointi ja kirjaaminen Euroopassa ovat huonolla tolalla. Kriteerit ja metodit vaihtelevat maittain, ja kahdesta maasta – Unkarista ja Portugalista – ei ollut saatavilla lainkaan virallisia tietoja.

Perusoikeusvirasto mainitsee Itävallan ja Suomen esimerkkeinä maista, joissa suurin osa rekisteröidyistä teoista tapahtui verkossa.

Euroopan komissio otti käyttöön ensimmäisen antisemitismin vastaisen strategiansa viime vuoden lokakuussa. Strategian toimivuutta on tarkoitus tarkastella seuraavan kerran ensi vuonna ja sen jälkeen vuonna 2029.