Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lokakuu oli koko maassa lämmin, paikoin jopa harvinaisen lauha

Lokakuu oli noin kaksi astetta tavanomaista lämpimämpi lähes koko maassa, Ilmatieteen laitos kertoo. Etenkin Lounais-Suomessa ja paikoin myös muualla maassa lokakuu oli harvinaisen lauha, eli näin korkea keskilämpötila toistuu enintään kerran kymmenessä vuodessa.

Kuun puolivälissä maan yli liikkui vuodenaikaan nähden harvinaisen voimakas ukkosrintama, johon liittyen Suomessa mitattiin 129 maasalamaniskua.

Meteorologi Eveliina Tuovinen Ilmatieteen laitokselta kertoo STT:lle, että ukkonen sinällään ei ole harvinaista lokakuussa.

– Lokakuussa ukkostaa lähestulkoon joka vuosi tai joka toinen vuosi. Harvinaista oli ukkosrintaman voimakkuus. Koko säätilanne, josta se syntyi, oli poikkeuksellinen. Oli utuista ja kosteaa ilmaa, josta syntyi hyvin voimakas kesäinen ukkosrintama. Myös ukkosrintaman liikkuessa ilmenneet tuulenpuuskat olivat harvinaisen kovia. Tällaisia kokonaisuuksia ei yleensä havaita lokakuussa, Tuovinen arvioi.

Itärajalla pieniä sademääriä

Kuukauden keskilämpötila vaihteli Lapin luoteisosan 0–1 asteesta lounaissaariston noin 10 asteeseen. Keskilämpötila oli valtaosin noin kaksi astetta kolmen vuosikymmenen keskiarvon yläpuolella.

Kuukauden ylin lämpötila 16 astetta mitattiin Porvoossa lokakuun 7. päivänä. Kuun alin lämpötila, -14,4 astetta, mitattiin 27. lokakuuta Kittilässä.

Lokakuun sademäärä oli tavanomainen tai hieman tavanomaista suurempi, tosin etelärannikolla ja paikoin idässä satoi tavanomaista vähemmän. Eniten satoi Hämeenlinnassa, 98,5 millimetriä, ja vähiten Lappeenrannassa, 29,7 millimetriä. Meteorologin mukaan itärajalla oli lokakuussa paikoin tavanomaista pienempiä sademääriä.

Suurin vuorokauden sademäärä mitattiin Uudessakaupungissa, 26,5 millimetriä. Eveliina Tuovisen mukaan määrä on suuri sille, joka on sateen sattuessa paikan päällä. Vuorokauden sademääräksi Uudenkaupungin mittaustulos ei kuitenkaan ole poikkeuksellinen.

– Tällainen määrä vettä voi tulla yhdessä tunnissa, Tuovinen kuvailee.

Lokakuun loppuessa lunta oli hieman tavanomaista pienemmällä alueella, lähinnä Keski- ja Pohjois-Lapissa.