Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Nastarenkaat yliedustettuina talvikauden kuolonkolareissa

Nastarenkaat ovat yliedustettuna henkilöautolla aiheutetuissa talvikauden kuolonkolareissa. Kitkarenkaiden osuus talvirenkailla ajetuista talvikelionnettomuuksista on vähentynyt selvästi 2000-luvun alkuun verrattuna, todetaan Renkaat kelin mukaan -kampanjan tiedotteessa.

Viimeksi kuluneiden kymmenen vuoden aikana kitkarenkaiden osuus talvikaudella tapahtuneissa talvikelionnettomuuksissa on ollut vain kuusi prosenttia. Samaan aikaan kitkarenkaiden osuus talviliikenteessä on noussut 12:sta lähes 20 prosenttiin.

Asiantuntija-arvioiden mukaan kitkarenkailla ajon myönteistä kehitystä selittävät etenkin erot henkilöautojen iässä ja turvatekniikassa sekä kuljettajien ajotavassa.

– Ennakoiva ja maltillinen ajotapa on selkeästi talvirengastyyppiä tärkeämpi turvallisuustekijä talviliikenteessä, painottaa tutkiva viestintäkonsultti Jouko Lahti tiedotteessa.

Vaihda talvirenkaisiin ajoissa

Kampanja muistuttaa autoilijoita vaihtamaan talvirenkaisiin ennen ensimmäisiä liukkaita.

Kesäkuussa 2020 voimaan tulleen tieliikennelain mukaan talvirenkaita on käytettävä ajalla 1.11.–31.3., jos sää tai keli sitä edellyttää. Nastarenkaita saa käyttää kelin vaatiessa muulloinkin. Nastattomien talvirenkaiden eli kitkarenkaiden käyttöä ei rajoiteta, joten ne voi vaihtaa alle hyvissä ajoin ennen liukkaita kelejä.

Rengasmääräykset uudistettiin vastaamaan paremmin Suomen vaihtelevia keliolosuhteita. Lakiuudistuksen arvioitiin lisäävän kitkarenkaiden talvikäyttöä ja toisaalta vähentävän nastarenkaiden tarpeetonta käyttöä, tiestön kulumista, ympäristöpäästöjä ja liikennemelua.

– Talvirengassääntelyssä korostuu tienkäyttäjän oma vastuu liikenneturvallisuudesta, täydentää ylitarkastaja Sofia Johansson liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Nastattomilta talvirenkailta vaaditaan M+S-merkinnän lisäksi joulukuusta 2024 alkaen 3PMSF-merkintää. Rengasvalinnassa voi tukeutua myös EU-rengasmerkintään, joka tarjoaa tietoa renkaan polttoainetaloudellisuudesta, ohiajomelusta sekä suorituskyvystä märkä-, lumi- ja jääpidon osalta.

Renkaat kelin mukaan -kampanjan tietoiskuja näytetään tällä viikolla Ylen TV1:ssä. Tietoiskujen allekirjoittajina ovat valtion liikenteenohjausyhtiö Fintraffic, liikenne- ja viestintäministeriö, Suomen ympäristökeskus ja ympäristöministeriö.